Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Vyšlo čtvrté číslo All for Power v letošním roce

Vyšlo čtvrté číslo All for Power v letošním roce

Publikováno: 22.9.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Nosnými tématy aktuálního vydání časopisu All for Power jsou například ekologické projekty společnosti Veolia v Elektrárně Třebovice a Teplárně Karviná, obsahem čísla jsou i články o rozvoji české přenosové soustavy a elektrizační sítě, o decentralizaci výroby elektrické energie, velká část je věnována modernizacím a investicím v Jaderné elektrárně Dukovany, vyplývající ze stress testů a prodloužením licence na provozování, dále pak se aktuální číslo zaměřuje na problematiku exportního financování a podpoře exportu a nově i obsáhleji problematice kogenerace. Obsah časopisu je ke stažení zde. V elektronické verzi je možné si časopis objednat zde.

EDITORIAL: Stanislav Cieslar, šéfredaktor časopisu All for Power

Podpora zdrojů by měla být neutrální. I v našem časopise...

Určitě jste nedávno zaznamenali informaci o poslední celosvětové iniciativě nukleárních společností, nazvané „NuclearClimate". Výzvu iniciovala Francouzská nukleární společnost (SFEN) a podepsalo ji slavnostně na počátku května 2015 na konferenci v Caen více než 30 nukleárních společností z Evropy, a to včetně České nukleární společnosti, USA, Číny, Indie, Japonska, Jižní Koreje a mnoha jiných. Výzva je zaměřena ke konferenci COP 21 v Paříži (7. a 8. prosince 2015) o udržitelné energetice. Výzva požaduje, aby všechny nízkouhlíkové technologie výroby energie, tj. nejen OZE, ale i jaderné zdroje byly zrovnoprávněny a mohly být podpořeny dotacemi v rámci boje proti změnám klimatu. Z výzvy vyplývá, že podpora musí být technologicky neutrální, ne z politických důvodů zaměřená protijaderně. Podporu iniciativy si vzala na starost mladá generace v národních nukleárních společnostech pod vedením sekce mladé generace v Evropské nukleární společnosti. Držíme mladým palce, ať mladí vybojují naději a spravedlnost pro jádro v Evropě.

Zajímavá informace se taktéž objevila v tisku o tom, že na poli termojaderné fúze se snaží rozvířit stojaté vody vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT), kteří navrhli jen sedm metrů široký fúzní reaktor, který by podle nich dokázal zásobovat elektřinou 100 tisíc lidí. Odhadují, že se jej povede zprovoznit do deseti let. Vědci se už několik dekád snaží zkrotit jadernou fúzi, což je termonukleární reakce, která probíhá například v jádru Slunce. Jde o potenciálně obrovský zdroj energie, kde byla hlavní surovinou mořská voda a neprodukovala by žádné škodlivé emise. Dosavadní pokusy nicméně vždy narazily na nepřekonatelné překážky. Mezi vědci dokonce koluje vtip: praktické využití jaderné fúze je 30 let vzdálené – a vždycky bude, napsal server Sciencealert.com.

Co na to říká náš člen redakční rady Miroslav Kawalec: „MIT je sice nejprestižnější technická vysoká škola v USA, považuji ale zprávu spíše za marketingový tah, jak získat pro svůj projekt finance. Chybí jakékoli technické údaje o tom, jak chtějí dosáhnout průlomu a překonat technické problémy, s nimiž bojuje řízená jaderná fúze již několik desítek let. Z hlediska fyziky je problém prakticky vyřešen, technická realizace je ale o několik řádů složitější, než u řízené štěpné reakce U235, Pu239 a dalších štěpitelných izotopů. Pravděpodobnost nějakého neočekávaného technického objevu tam, kde se již desítky let snaží velké týmy, je velmi malá." Co je však, alespoň v to věříme, vysoce pravděpodobné, že vás zaujme další vydání časopisu All for Power. To bude častěji než dříve dávat prostor i decentrální energetice. Zkrátka budeme neutrálnější. Nicméně, uvnitř aktuálního čísla najdete velkou přílohu o ekologických projektech společnosti Veolia v Moravskoslezském kraji, vrátíme se ke konferenci Elektrizační soustava 2015, kterou pořádala AF POWER agency a.s., přičemž jsme se zaměřili podrobněji na problematiku decentralizace zdrojů elektrické energie, obsáhle se pak věnujeme opatřením v jaderné elektrárně Dukovany vyplývajícím ze stress testů, zajímavá je část časopisu o exportním a projektovém financování a o podpoře exportu, nechybí příloha o kogeneraci nebo anketa o tom, co si o učňovském školství myslí zástupci škol, úředníci a nakonec i firmy. Za celý tým, který se podílí na tvorbě časopisu All for Power, Vám přeji příjemné čtení a „power" zážitky.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...