Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Akumulace elektrické energie    Akumulace elektřiny u decentralizovaných kogeneračních/trigeneračních energetických zdrojů

Akumulace elektřiny u decentralizovaných kogeneračních/trigeneračních energetických zdrojů

Publikováno: 22.10.2015
Rubrika: Akumulace elektrické energie

Jednou z dnes již takřka dostupných technologií pro akumulaci elektřiny je její akumulace ve stlačeném vzduchu. Ve Vítkovice Power Engineering, a.s. (VPE) probíhal v rámci grantového projektu FFR-TI1/073 v letech 2009 až 2012 vývoj tzv. Flexibilního energetického systému (FES), který umožňuje využít kombinovaný PPC i při spalování uhlí. V průběhu jeho vývoje se ukázalo, že FES je s výhodou využitelný i pro akumulaci elektřiny. Pro pokračování vývoje FES získaly VPE nový grantový projekt Technoologické agentury ČR TA04021687 v programu Alfa 4.

Celý článek (autoři: Doc. Ing. Ladislav Vilimec, Ing. Jiří Vatral, Ing. Nela Dobrovodská, VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s., Ing. Jaroslav Konvička, VÍTKOVICE ÚAM, a.s.) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde. 

Accumulation of electricity at decentralized co-generation / tri-generation energy plants

One of the imminently available technologies for electricity storage is its accumulation in compressed air. Ve Vítkovice Power Engineering, as In Vitkovice Power Engineering, a.s.,(VPE) probíhal v rámci grantového projektu FFR-TI1/073 v letech 2009 až 2012 vývoj tzv. Flexibilního energetického systému (FES), který umožňuje (VPE) a subsidized development was carried out as part of project FFR-TI1 / 073 in the years 2009 to 2012, designated Flexible Energy System (FES), which allowsvyužít kombinovaný PPC i při spalování uhlí. use of a combined PPC and coal combustion process. V průběhu jeho vývoje se ukázalo, že FES je s výhodou využitelný i pro akumulaci elektřiny. During its development it transpired that FES is also preferable in use for the accumulation of electricity. Pro pokračování To continue vývoje FES získaly VPE nový grantový projekt Technoologické agentury ČR TA04021687 v programu Alfa 4. development of FES, VPE gained a new grant for the project Technological Agencies ČR TA04021687 as part of a programme Alfa 4.

Накопление электроэнергии в децентрализованных когенерационных / тригенерационных источниках энергии

Одной из сегодня практически доступных технологий для хранения электроэнергии является ее накопление в сжатом воздухе. В Vitkovice Power Engineering, a.s. (VPE) была реализована в рамках гранта проекта FFR-TI1/073 в период с 2009 по 2012 год разработка так называемой Гибкой энергетической системы (FES), которая позволяет использовать комбинированную PPC и при сжигании угля. Во время его разработки оказалось, что FES можно выгодно использовать также для накопления электроэнергии. Для продолжения развития FES получила VPE новый грант на проект Технологического агентства ЧР TA04021687 в программе Alfa 4.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynový cyklus s akumulací tepla a elektrodovým kotlem v systému CZTParoplynový cyklus s akumulací tepla a elektrodovým kotlem v systému CZT (39x)
Akciová společnost Teplárny Brno začne v roce 2018 na zdroji Červený mlýn provozovat unikátní kombinaci paroplynové tepl...
Siemens přichází na trh se systémem akumulace elektrické energie (29x)
Společnost Siemens reaguje na nový energetický koncept německé vlády ze září 2010 a v souladu s jeho závěry urychluje vý...
Akumulace do baterií je ideální jako rychlá záloha, než najedou klasické zdrojeAkumulace do baterií je ideální jako rychlá záloha, než najedou klasické zdroje (27x)
V České republice jsou zatím reálně instalované 2 MW bateriových úložišť. Dalších 100 MW žádostí evidují distributoři el...