Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Akumulace elektrické energie    Český startup chce dobýt svět energetiky s chytrou domácí elektrárnou

Český startup chce dobýt svět energetiky s chytrou domácí elektrárnou

Publikováno: 20.9.2017
Rubrika: Akumulace elektrické energie

Společnost OIG POWER s.r.o. uvádí na trh energetický startup CES BATTERY BOX. V Česku vyvinutý systém CES BATTERY BOX představuje unikátní řešení, které znamená další posun na cestě k energetické soběstačnosti domácností a firem. Systém propojuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním a především možností řídit její spotřebu a využívat ji k fungování všech elektrických spotřebičů v objektu. 

Díky tomuto chytrému řízení dochází k maximálnímu využití energie, kterou si majitel domu vyrábí ze solárních panelů. V případě běžného rodinného domu tak lze dosáhnout velké míry nezávislosti na distribuční síti, což znamená významnou úsporu v nákladech na elektřinu.

Řízení spotřeby přes aplikaci

CES BATTERY BOX je kombinací ostrovního systému s klasickou fotovoltaickou elektrárnou a má vlastní bateriovou banku. Ukládání vyrobené energie do libovolně nastavitelné bateriové banky představuje optimální způsob hospodaření s vlastní vyrobenou solární energií, která pokrývá spotřebu domácnosti v požadovanou dobu, nikoli jen v čase probíhající výroby.

V třífázovém provedení pro rodinné domy a firmy má systém velikost zhruba jako lednička. „Pokud například svítí slunce, celá domácnost funguje na tuto energii z panelů. Večer pak dům funguje na energii, která se přes den uloží v bateriích. Navíc si můžete nastavit preferenci, na co chcete energii ze solárních panelů využívat. Pokud například víte, že odpoledne přijedete z práce a budete si chtít dobíjet elektromobil z energie, kterou máte zadarmo ze svých solárních panelů, battery box ji bude uchovát a ostatní spotřebiče v domácnosti přepne na elektřinu ze sítě. Ovládání lze snadno provést přes aplikaci v mobilním telefonu,“  vysvětluje Martin Kuba, bývalý ministr průmyslu a obchodu, jehož skupina OIG je většinovým vlastníkem startupu CES BATTERY BOX.

CES BATTERY BOX se dokáže i podívat, jaké bude počasí a zda bude dost slunce, aby se baterie dobila. Pokud vyhodnotí, že ne, dokáže si ji dobít například přes noc ze sítě, kdy má zákazník levnější tarif, a touto elektřinou pak přes den zásobovat domácnost.

Potenciál v průmyslu i domácnostech

Systém je odpovědí na hlavní problém rozvoje malých solárních zdrojů, tedy schopnost energii ukládat a spotřebovávat v čase, kdy potřebujeme, a ne jen, když svítí slunce. V Česku má CES BATTERY BOX  za sebou první úspěšné realizace v průmyslové oblasti. Startup registruje poptávku například v plynárenském průmyslu, vodárenství nebo u strategických produktovodů. Odpadá nutnost přivádět k těmto místům elektřinu přípojkami a hlavní výhodou je nezávislost na dodávce elektřiny ze sítě při jejím výpadku, třeba při povodních. To je zásadní z pohledu energetické bezpečnosti a velkým firmám může zachránit značné finanční prostředky.

Máme za sebou už i první úspěšné instalace u rodinných domků, kde vidíme obrovský potenciál, stejně jako u malých firem,“ dodává Martin Kuba. Na pořízení systému je navíc možné získat dotace v programu Nová zelená úsporám.

Také EU deklaruje, že je připravena rozvíjet tyto decentralizované obnovitelné zdroje rozsáhlými dotačními programy a očekává se, že na tyto zdroje bude v nejbližších letech klást mimořádný důraz. Další slibné trhy pro CES BATTERY BOX jsou i mimo EU, například v USA, kde už jsou malé fotovoltaické elektrárny nainstalovány po tisících.

Více na www.cesbatterybox.com.

Navštivte stánek CES BATTERY BOX na veletrhu For Arch 19. - 23.9. 2017 v pražských Letňanech.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Battery box (foto: Václav Petrovitz)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynový cyklus s akumulací tepla a elektrodovým kotlem v systému CZTParoplynový cyklus s akumulací tepla a elektrodovým kotlem v systému CZT (37x)
Akciová společnost Teplárny Brno začne v roce 2018 na zdroji Červený mlýn provozovat unikátní kombinaci paroplynové tepl...
Česká vodíková stopa v dopravěČeská vodíková stopa v dopravě (35x)
Rostoucí intenzita dopravy a klesající zásoby ropy vyvolávají potřebu najít nový zdroj energie. A to takový, který bude ...
Akumulace do baterií je ideální jako rychlá záloha, než najedou klasické zdrojeAkumulace do baterií je ideální jako rychlá záloha, než najedou klasické zdroje (24x)
V České republice jsou zatím reálně instalované 2 MW bateriových úložišť. Dalších 100 MW žádostí evidují distributoři el...