Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    ArcelorMittal Ostrava odstartovala denitrifikaci své energetiky. Na miliardové ekologické zakázce se podílejí také místní dodavatelé

ArcelorMittal Ostrava odstartovala denitrifikaci své energetiky. Na miliardové ekologické zakázce se podílejí také místní dodavatelé

Publikováno: 9.9.2013
Rubrika: Teplárenství, Tiskové zprávy

Huť ArcelorMittal Ostrava zahájila investici na snížení emisí oxidů dusíku na své tepelné elektrárně. Na miliardové ekologické zakázce bude s hlavním dodavatelem ČKD Praha DIZ spolupracovat i řada místních firem. V průběhu první fáze výstavby huť provádí bezpečnostní školení pro všechny dodavatele, připravuje se projektová dokumentace a předání staveniště. Denitrifikace je součástí celkové ekologizace elektrárny, do které také patří loni zahájené odsíření, a přinese celkové snížení emisí plynů z energetiky ArcelorMittal Energy Ostrava.

Klíčová slova: ArcelorMittal, denitrifikace, odsíření

Na miliardovou investici získala energetika ostravské huti dotaci ve výši 40 % od Státního fondu životního prostředí. Ten podporu schválil na konci srpna, čímž vstoupila v platnost dodavatelská smlouva a rozběhla se první, přípravná fáze projektu. Spolu s povinnými bezpečnostními školeními se nyní připravuje projektová dokumentace, harmonogram a probíhá předání staveniště.

 „Podle původního plánu měla zakázka začít již v červenci. Nicméně jsme museli čekat, až smlouva s generálním dodavatelem nabyde účinnosti, což bylo závislé na schválení veřejné dotace Státním fondem životního prostředí,“ vysvětluje komplikace se zahájením stavby ředitel ArcelorMittal Energy Ostrava, Ing. Petr Baranek. „Jsem rád, že dnes už vše běží, jak má, a že se do realizace zapojí také místní firmy,“ dodává ředitel.

Generálním dodavatelem této ekologické investice je společnost ČKD Praha DIZ. Na dílčích dodávkách se bude podílet i řada společností z Moravskoslezského kraje, jako například Vamoz servis na montážních a stavebních pracích, ostravská pobočka společnosti Siemens, která dodá nové řídicí systémy a systémy pro měření a regulaci, a společnost Orgrez, jež se bude podílet na projektování a realizaci skladování a distribuce reagentu. Zapojí se také menší místní firmy jako Protis Plus nebo Investing servis a další.

Po dokončení investice se sníží emise oxidů dusíku ze tří kotlů (kotel 8, 9 a 10) o více než polovinu. Již probíhající odsíření za půl miliardy korun přinese více než čtyřnásobné snížení emisí oxidu siřičitého ze stejných kotlů. Po dokončení ekologizace energetiky se současně sníží i emise prachových částic a všechny tři kotle budou plnit zpřísněné emisní limity, které vstoupí v platnost v roce 2016. „Ekologizace energetiky je v souladu s naší dlouhodobou snahou maximálně přispět ke zlepšení životního prostředí v Ostravě,“ doplňuje ředitel Baranek.

ArcelorMittal Energy Ostrava je dceřinou společností huti ArcelorMittal Ostrava. Představuje složitý a rozsáhlý komplex průmyslové energetiky se speciálním zaměřením na potřeby hutního průmyslu. Má celkový instalovaný výkon kotelny 1 435 t/h, instalovaný výkon elektrárny činí 254 MW. Veškerá vyrobená energie spolu se stlačeným a dmýchaným vzduchem či párou, které se také vyrobí na energetice, se využije přímo v huti. V topné sezoně dodává energetika také teplo pro 25 tisíc obyvatel obvodu Ostrava-Jih. ArcelorMittal Energy Ostrava má více než 300 zaměstnanců.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
ArcelorMittal Ostrava a.s.ArcelorMittal Ostrava a.s.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (41x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...