Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministři slavnostně pokřtili 13 ekologických investic v huti ArcelorMittal Ostrava. Nová zařízení sníží emise prachu na historické minimum

Ministři slavnostně pokřtili 13 ekologických investic v huti ArcelorMittal Ostrava. Nová zařízení sníží emise prachu na historické minimum

Publikováno: 14.5.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

V úterý 10. května ministr průmyslu Jan Mládek a ministr životního prostředí Richard Brabec slavnostně pokřtili 13 ekologických investic ve společnosti ArcelorMittal Ostrava. Nové technologie za dvě miliardy korun patří k největším investicím do ekologizace v ostravské huti za uplynulých pět let, a protože jdou nad rámec požadavků evropské legislativy, huť na ně získala dotace od EU v celkové hodnotě 1,6 miliardy korun. Ročně zachytí o 520 tun prachu navíc a komínové emise huť díky 94tunovému úbytku sníží na historické minimum – čtvrtinovou hodnotu oproti roku 2003, kdy skupina ArcelorMittal do huti vstoupila. Filtry zachytí také emise dioxinů a benzo(a)pyrenu. 

Klíčová slova: ArceloMittal, emise, ekologické investice

„Je mi ctí přebírat ostravskou huť v tak výborném stavu. Evropské ekologické limity splnila už v roce 2012, do ekologizace ale investovala i nadále a díky dotacím z EU mohla realizovat hned 13 projektů v jednom roce. Na konci letošního roku se dostaneme na čtvrtinu hodnoty emisí prachu oproti stavu před vstupem skupiny ArcelorMittal do huti, a snížíme tak vliv výroby na životní prostředí minimum,“ říká Vijay Mahadevan, nový generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Společnost ArcelorMittal Ostrava již dlouhodobě pracuje na snižování svého vlivu na životní prostředí a těmito investicemi sníží své emise nad rámec svých povinností. Na nadstandardní investice poprvé v historii získala až 90% dotace od Evropské unie v hodnotě 1,6 miliardy korun. Budoucí celkové náklady na údržbu a provoz těchto nových technologií se odhaduje na 200 milionů korun ročně.

„Jsem přesvědčen, že instalace nejnovějších technologií BAT v ostravské huti ArcelorMittal a snížení emisí prachu o 520 tun ročně přispěje ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. A to zejména v součtu s dalšími opatřeními, která MŽP v tomto kraji dlouhodobě realizuje. Vedle podpory z Operačního programu ŽP 2014–2020 pro další snížení emisí z průmyslu jsou to zejména kotlíkové dotace, z nichž první 3 miliardy Kč z celkových 9 miliard aktuálně skrze kraje rozděluje MŽP občanům. Dále je to 10% zvýhodnění pro žadatele v programu Nová zelená úsporám, podporujeme ozdravné pobyty pro děti a vydali jsme pro Moravskoslezský kraj, jako první z oblastí, Programy zlepšování kvality ovzduší,“uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Miliardové investice v ArcelorMittal Ostrava sníží emise huti na historické minimum. V roce 2016 se jen díky nim předpokládá snížení emisí o dalších 520 tun ročně, přičemž 94 tun budou tvořit měřitelné, komínové emise, zbytek nepřímé, tzv. fugitivní. Podle předpokladů nové investice stlačí celkové roční emise prachu na cca 490 tun, což je čtvrtinová hodnota oproti roku 2003, kdy světový výrobce oceli do ostravské huti vstoupil.

„Hutní průmysl je pro českou ekonomiku důležitý. Věřím, že se miliardy do ekologizace v budoucnosti ukáží na mezinárodním trhu jako konkurenční výhoda českých podniků, přestože nyní znamenají náklady navíc a ohrožení cenové konkurenceschopnosti oproti hutím, které ekologizaci na nejvyšší úrovni nemají. Jsem rád, že jsem dnes viděl budoucnost tohoto oboru,“ sdělilministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 250 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2015 činil 34 615 korun. Díky nadstandardní ekologizaci dokončené v roce 2015 vyrábí společnost surové železo i ocelové výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A.G.

Detaily o jednotlivých projektech ke stažení zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...