Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Nové odprášení hasicí věže koksovny v ArcelorMittal Ostrava sníží emise o dvě třetiny

Nové odprášení hasicí věže koksovny v ArcelorMittal Ostrava sníží emise o dvě třetiny

Publikováno: 14.10.2015
Rubrika: Tiskové zprávy, Firemní zpravodajství

ArcelorMittal Ostrava úspěšně uvedla do provozu další z ekologických investic. Dnes převzala od dodavatele modernizovanou hasicí věž na koksovně. Modernizace a ekologizace hasicí věže dvou koksárenských baterií v hodnotě 34,5 milionu korun sníží množství tuhých znečišťujících látek vypouštěných během hašení žhavého koksu hluboko pod limity Evropské unie. Právě ukončené garanční zkoušky potvrdily vysokou účinnost: ročně se zachytí deset tun prachu, což je oproti původnímu stavu o dvě třetiny více. Výstavba trvala 33 dní a proběhla za provozu koksovny.

Klíčová slova: ArcelorMittal, koksovna, hasící věž

„Evropská unie stanovila pro koksovny mezní hranici vypouštěného prachu na 25 gramů na tunu vyrobeného koksu. Za snížení množství prachu pod 18 gramů na tunu nám poskytla na tento projekt 50% dotaci. Naměřená hodnota emisí je s rezervou pod touto hodnotou,“ popisuje úspěch Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Nový ekologický projekt se soustředil na posílení a zefektivnění zachytávání prachových částic, které vznikají při chlazení žhavého koksu, kdy se voda přemění v páru[1]. Zatímco dříve prach v hasicí věži zachytávaly tzv. lamely, nyní je průřezem hasicí věže nainstalován dvouvrstvý komůrkový systém o rozměrech 100x100x25 cm, který záchyt prachu ve vodní páře výrazně posílil, aniž by omezil účinnost hašení a průtok vody.

Aby byly zajištěny potřebné tahové podmínky, hasicí věž byla zvýšena o čtyři metry. Také dostala nové nerezové nádrže na vodu a kompletně nové je i kazetové opláštění z modřínového dřeva. To zajistí snadný přístup do všech částí věže pro případné opravy a čištění nové technologie.

Modernizace věže probíhala 33 dní za provozu koksárenské baterie. Dodavatelem byla místní společnost Hutní Projekt Frýdek-Místek. Pracovalo se o víkendech i svátcích, přičemž po dobu výstavby musela být výroba koksu a stavební harmonogram plně sladěny, aby se neohrozila výroba, stavba investice a především bezpečnost zaměstnanců.

Letošní rok je pro ostravskou huť rokem ekologizace. Napříč provozy se staví nová zařízení k omezování emisí celkem za tři miliardy korun, která dohromady zachytí více než 510 tun prachu ročně. Po jejich dokončení se ostravská huť zařadí mezi nejčistší hutě na světě.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je jediným výrobcem silničních svodidel a elektrotechnické oceli v Česku. Kromě tuzemského trhu prodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 500 zaměstnanců. Průměrná mzda v roce 2014 činila 35 124 Kč. Společnost vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. S předstihem snížila vliv výroby na životní prostředí nad rámec požadavků EU a letos dokončí 13 dotovaných investic do nadstandardní ekologizace v hodnotě 3 miliard korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A.G.


[1] Hasicí věž slouží ke zchlazení čerstvě vyrobeného koksu, který po vytlačení z komory dosahuje teploty 1100°C a na vzduchu začíná hned hořet. Speciální vagón jej doveze pod hasící věž, která žhavý koks skropí vodou a zchladí na cca 300°C, čímž jej zachrání před shořením.


Čerstvě vyrobený koks po vytlačení z koksárenské baterie dosahuje teploty 1 100°C a na vzduchu začíná ihned hořet


Nová technologie zachytí deset tun prachu ročně

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (35x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...