Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Hodnocení konference Kotle 2011 a vybrané prezentace

Hodnocení konference Kotle 2011 a vybrané prezentace

Publikováno: 20.6.2011, Aktualizováno: 4.7.2011 12:24
Rubrika: Energetické strojírenství, Lidé-Věci-Události, Technologie, materiály, Firemní zpravodajství

V březnu 2011 se v Brně konal další ročník odborné konference Kotle. O zhodnocení konference se postaral Ing. Miroslav Ecler z Asociace výzkumných organizací ČR.

Letošní konference Kotle 2011 byl jubilejním, dvacátým. Každý ročník byl něčím výjimečným, nebo zvláštním. Letos byla v celé historii nejlépe obsazena úvodní část, kde své příspěvky přednesli pánové Topolánek, Bartoš a Gavor, které byly výborně sestaveny, tematicky se nepřekrývaly a přednášející vhodným způsobem reagovali na současnou situaci v české energetice. I další odborné přednášky byly na špičkové evropské úrovni, doplněné praktickými zkušenostmi a střednědobým výhledem světové energetiky ve vztahu k surovinovým zdrojům a potřebám průmyslu. Ve všech sekcích byly již tradičně zařazeny zajímavé přednášky o nových a připravovaných technických řešeních, nových zdrojích, úsporách energie i zlepšování vlivu na životní prostředí. Potěšitelné je také to, že se našich konferencí zúčastňuje stále více mladých absolventů škol a odborníků z praxe. Konference byla pořádána ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Brno a Energy Future, zaměřenou na přeshraniční spoupráci v energetice s Rakouskem.

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momentky z konference

Každá přednáška má na konferenci své uplatnění a je vždy pro někoho z těch 300 posluchačů zajímavá. Nebylo by správné vybrat některou z těch 45 přednášek a jejich autorů a označit ji za nejlepší a tím preferovat i vědní obor, kterého se přednáška týká. Nicméně, za velmi zajímavou s ohledem na současnou aktuální problematiku nadkritického kotle 660 MW v Elektrárně Ledvice, lze uvést sérii přednášek zabývajících se požadavkem optimálního prověření žárupevných vlastností nově vyvinutých ocelí a jejich svarových spojů pro budoucí spolehlivý provoz bloků vysokých výkonů. Poslední tři roky je počet přihlášených přes 300 a musíme počet přihlašovaných usměrňovat a někteří se na konferenci nedostanou vůbec. Letos bylo včetně členů odborného řízení přítomno 310 osob. Potěšitelné je, že cca polovina přítomných jsou mladí a mladší pracovníci všech profesí a v nemalé míře jsou zastoupeny i ženy.

Hlavními sponzory letošní akce byly společnosti ČEZ, ALSTOM, PBS Brno, SIGMA, VÍTKOVICE, TENZA a ENERGY FUTURE, kteří měli zajištěnou prezentaci jak ve sborníku, tak v přísálí. Mimo jmenované firmy se v přísálí formou samostatných billboardů i výstavkou vyráběných produktů prezentovalo dalších 19 firem. Každým rokem je v úvodu konference představen některý ze seniorů, který překročil hranici důchodového věku a již nepracuje v žádné řídící funkci a zasloužil se o rozvoj energetiky a předávání zkušeností mladé generaci. Letos to byl Prof. Čermák, bývalý rektor VŠB-TU Ostrava, v loňském roce Dipl. Ing. Zdeněk Kovář z bývalého koncernu ŠKODA. V posledních pěti letech je organizována také soutěž „ Mladý energetik“, do které může být účastníky konference nominován mladý pracovník do věku 35 let, který si pečlivě připravil a přednesl vlastní přednášku. Letos bylo nominováno celkem 6 přítomných, kteří dostali dohromady 30 nominací. První tři byli odměněni diplomem, hodnotnou cenou od organizátorů konference a věcnými dary od sponzorů. Nejvíce nominací získal Ing. Kolebáč z firmy IVITAS Ostrava.

Další konference v roce 2012 se uskuteční ve dnech 19., 20. a 21. března, opět v hotelu VORONĚŽ 1 a s tímto termínem byli seznámeni všichni přítomni na letošní konferenci.
 

Redakce All for Power vybírá z programu konference:

Kotel na spalování sřevní štěpky Žarnovica (Ing. Tomáš Hegr, První brněnská strojírna, a.s.)

Parametry, které ovlivňují náklady na svařování (Ing. Stanislav Novák, CSc., Ing. Jiří Mráček, Ph.D., PRVNÍ ŽELEZÁŘSKÁ SPOLEČNOST KLADNO, s. r. o.)

Technologie sušení velmi vlhkých materiálů se zpětným využitím tepla vloženého do procesu sušení (Ing. Stanislav Kraml, Ing. Zdeněk Frömel, Ing. Přemysl Kól, TENZA, a.s.)

Zkušenosti s rekonstrukcemi řídících systémů a provozem nadkritických průtlačných kotlů typu Ramzin (Ing. Jan Valha PhD, Ing. Dragan Jeremič, Ing. Michailas Oserovskis, Valcon International s.r.o.)

Výzkum a vývoj kotle na spalování tříděného komunálního odpadu (Ing. Přemysl Kohout, První brněnská strojírna, a.s.)

Rekonstrukce kotle K22 EPR2 (Ing. Jaroslav Chládek, Josef Sýkora, Ing., Jan Horňák a další spolupracovníci, ALSTOM s.r.o.)

Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady (Josef Sýkora, Alstom, s.r.o.; Pavel Tyrpekl, ČEZ, a.s. Elektrárna Počerady)

Kogenerační jednotka se spalovací turbínou o výkonu 2 500 kW (Stanislav Veselý, Alexander Tóth, EKOL, spol. s r.o., Brno)

Parní turbíny firmy Ekol pro využití při kombinované výrobě elektrické energie a tepla (Ing. Bohumil Krška, EKOL, spol. s r.o. Brno)

Certifikace a inspekce, posuzování shody (Tesydo, s.r.o.)

 

Prezentace firem:

Měřiče energií MULTICAL (prezentace společnosti Kamstrup)

ENVIRMINE spol. s r.o.

GASCONTROL – Oficiální zastoupení mikroturbin Capstone

TENZA a.s.

POLNA corp. s.r.o. (prezentace dodavatele průmyslových armatur pro všechna odvětví průmyslu)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011Kotle 2011

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...