Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři

Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři

Publikováno: 23.1.2013
Rubrika: Plyn, Tiskové zprávy

Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Darchis, Senior Vice-President a člen výkonného výboru společnosti Air Liquide, podepsali memorandum o spolupráci při rozvoji budoucích projektů Gazpromu na produkci helia na východní Sibiři.

Klíčová slova: Gazprom, helium, memorandum

Na základě memoranda Air Liquide a Gazprom Export hodlají prověřit možnosti strategické spolupráce v oblastech společné výroby, dopravy, skladování a marketingu helia v rámci Projektu Helium.
„Nový Projekt Helium na východní Sibiři nabízí inovativní řešení ve výrobě helia, jeho logistice a marketingu. Doufáme, že partnerství s Air Liquide nabídne účinnou cestu ke komerčnímu zpřístupnění rozsáhlých zásob helia na východní Sibiři,” řekl Alexander Medveděv.
Françoise Darchis z Air Liquide uvedl: „V zájmu kvalitnějších služeb pro své světové zákazníky z heliového byznysu, Air Liquide vloží do nového partnerství své odborné znalosti tak, jako to vždy dělá při spolupráci se svými strategickými partnery.“
30. října Gazprom přijal konečné investiční rozhodnutí o přípravě rozvoje plynového pole Čajandinskoje, které je vrcholnou prioritou centra produkce plynu v Jakutii. Gazprom postaví plynovod vedoucí z Jakutie přes Chabarovsk do Vladivostoku pro přepravu plynu těženého na poli Čajandinskoje. Tento krok zahájí rozvoj rozsáhlé těžby plynu ve východním Rusku. Nový závod na výrobu helia v blízkosti města Blagovešensk předběžně počítá se zahájením produkce kapalného helia kolem roku 2018, a to současně s těžbou zemního plynu z tohoto plynového pole.


Background

About Gazprom Export
Gazprom Export — a 100% subsidiary of OAO Gazprom, acts as the export arm of Gazprom for natural gas but also for oil, petroleum products, gas condensate, sulphur, liquefied hydrocarbon gases and other petroleum and petrochemical products. Gazprom Export supplies “blue fuel” to more than 20 countries. Its major partners are companies from Germany, Turkey, Italy, France and Poland.
The company carries out marketing of gas in new markets, optimizes export flows, and analyses and forecasts the natural gas market trends. It moreover participates in the development and implementation of Gazprom’s gas and energy investment projects in Russia and abroad. In 2011, 27.5 billion cubic meters of gas from Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakhstan and Azerbaijan were purchased for Gazprom’s portfolio.
Gazprom Export is one of the most successful and advanced Russian companies. The size of Gazprom Export’s export earnings largely covers Russia’s budget revenues. In 2011, the volume of natural gas exports to far-abroad countries amounted to 150.0 billion cubic meters.
For more information, see Gazprom Export online at http://www.gazpromexport.com

About Air Liquide
Air Liquide is the world leader in gases for industry, health and the environment, and is present in 80 countries with 46,200 employees. Oxygen, nitrogen, hydrogen and rare gases have been at the core of Air Liquide’s activities since its creation in 1902. Using these molecules, Air Liquide continuously reinvents its business, anticipating the needs of current and future markets. The Group innovates to enable progress, to achieve dynamic growth and a consistent performance.
Air Liquide explores the best that air can offer to preserve life, staying true to its sustainable development approach. In 2011, the Group’s revenues amounted to €14.5 billion, of which more than 80% were generated outside France. Air Liquide is listed on the Paris Euronext stock exchange (compartment A) and is a member of the CAC 40 and Dow Jones Euro Stoxx 50 indexes.
For more information, see Air Liquide online at www.airliquide.com

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...