Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Závod automatizace už rok úspěšně řídí provozy ArcelorMittal Ostrava

Závod automatizace už rok úspěšně řídí provozy ArcelorMittal Ostrava

Publikováno: 27.7.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Firemní zpravodajství

Letos v létě uběhl rok od vzniku nového závodu Automatizace, do něhož společnost ArcelorMittal Ostrava dosud přijala na pozice programátorů a elektroprojektantů 68 zaměstnanců. Nový závod řídí prostřednictvím počítačových systémů provoz celé ostravské huti.  Největší úsilí věnovali pracovníci závodu řídicím systémům jednotlivých výrobních závodů, které do huti dříve dodávaly externí firmy. Mezi nově dokončené projekty patří například automatizace systému v koksovně nebo vážení vozů.  Huť má v plánu investovat do automatizace každoročně přes 100 milionů korun. 

Klíčová slova: automatizace, ArcelorMittal

Na nový závod přijala huť dosud 68 pracovníků na pozice MES programátorů a analytiků, PLC programátorů, elektroprojektantů, specialistů údržby PLC a specialistů matematického modelování. Nábor pokračuje i v letošním roce, kdy je poptávka zejména po MES programátorech a analyticích, a bude pokračovat i v roce 2017, kdy budou otevřeny další specializované pozice.

V Česku jsme měli problém najít potřebný počet kvalitních kandidátů, proto jsme se poprvé v historii obraceli také do ciziny a pohovory vedli pomocí skypu. Tak jsme zaměstnali několik zkušených specialistů z Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Slovenska,“ říká Lucie Matuszková, vedoucí náboru v  ArcelorMittal Ostrava. Příležitosti zde najdou i studenti oborů IT, kterým huť nabízí odborné placené stáže, kde mohou pod dohledem zkušených specialistů získat praktické zkušenosti, a po dokončení studia najít i pracovní uplatnění.

Automatizace v ostravské huti je rozdělena do dvou částí. Jedna má na starosti řídicí systémy, které slouží k ovládání strojů a zařízení na provozech. Vedle toho programátoři připravují projekty, aby vybraná zařízení mohla postupně přejít na autonomní práci, při které nebude třeba žádná obsluha. Uvolnění zaměstnanci budou převedeni na výrobu oceli s vyšší přidanou hodnotou, kde je potřeba vyšší počet pracovníků než u běžných typů oceli.  

Druhá část automatizace se zabývá procesním řízením, modelováním a systémy, díky nimž se sleduje a řídí celá výroba na jednotlivých závodech. „80 procent práce, kterou jsme od začátku udělali, není vidět, protože se jedná o software. Naším cílem je automatický provoz, kdy se technologie řídí úplně sama, je autonomní.“ vysvětluje Roman Dudek z ArcelorMittal Ostrava, který má na starosti procesní automatizaci.

Od založení závodu se podařilo uskutečnit řadu významných projektů. Největší úsilí věnovali pracovníci automatizace řídicím systémům jednotlivých výrobních závodů, které doposud spravovaly externí firmy. Jednotlivé systémy byly do té doby velmi různorodé, v novém závodě se proto snaží vytvořit sjednocené postupy, které budou řídit veškeré rekonstrukce, opravy a investice. Standardizované metody umožní flexibilnější servis a další rozvoj společnosti.

„Koksovna už funguje bez externí firmy, která se dříve starala o závodový počítačový systém. Ocelárna společně s vysokými pecemi bude přecházet na náš systém od druhé poloviny roku,“ vyjmenovává některé z dokončených projektů Radim Lužný, který má v ArcelorMittal Ostrava na starosti výrobní informační systémy a procesní modelování. Řada projektů je ve fázi realizace a bude dokončena v průběhu letošního roku jako např. automatický provoz hasicího vozu na koksovně. Dále se také pracuje například na automatickém vytlačování sochorů z pece na kontidrátové trati.  

Rozvoj počítačových systémů má v huti už dlouhou historii. V 60. letech byl poprvé vytvořen odbor Organizační a výpočetní techniky. V letech 1967–1973 se postupně zavedlo počítačové zpracování platů, evidence zásob, náhradních dílů a evidence oběhu železničních vozů na podnikové vlečce. První nainstalovaný systém v roce 1973 umožnil zlepšit a zrychlit veškerou agendu a subsystémy prodeje, výroby a dopravy. Na konci 70. let se postupně instalovaly počítače pro řízení technologických procesů ve válcovnách, v koksovně a ocelárně. Po roce 1990 se zvyšovala výkonnost centrálního výpočetního systému a došlo k rozšíření síťových prostředků pro propojení závodových systému s centrálním.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 250 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2015 činil 34 615 korun. Díky nadstandardní ekologizaci dokončené v roce 2015 vyrábí společnost surové železo i ocelové výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...