Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor

Publikováno: 29.9.2014
Rubrika: Technologie, materiály

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního produktu se značkou AMTB, který je určen pro stavební činnost. Jedná se o tyče opatřené po celé délce speciálním průběžným závitem, který umožňuje našroubování matic a dalšího příslušenství, a spojování jednotlivých kusů bez nutnosti svařování. Tyče se uplatní jako betonářská ocel, ale jsou vhodné i pro speciální užití, jako například pro kotvení ve skále či spínání horninových masivů. ArcelorMittal Ostrava se stane jediným tuzemským výrobcem jednoho z nejpoužívanějších betonářských a kotevních systémů na světě.

Klíčová slova: ArcelorMittal, válcovna, AMTB

 „AMTB tyče naleznou uplatnění ve stavebních konstrukcích, při ražbě podzemních děl a všech geotechnických konstrukcích, tedy ve veškerých důlních dílech, tunelech či podzemních stavbách. Protože tyče není nutné pro spojení svařovat či drátovat, jejich instalace je rychlejší, čímž se na stavbách a v dolech uspoří čas i materiál,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Na vývoji řešení se podílela řada odborníků z oblasti výzkumu a vývoje hutního a strojního inženýrství včetně specialistů z oddělení výzkumu a vývoje ArcelorMittal Ostrava. Středojemná válcovna bude vyrábět AMTB tyče v průměrech od 15 mm až do 75 mm a v délkách od 1 do 24 metrů. Díky probíhající investici v hodnotě více než 200 milionů korun zvládne válcovna vyrábět i větší průměry a délky tyčí než u dosavadní řady betonářské oceli. Ta se doposud vyráběla pouze do průměru 32 mm a délek do 15,4 metrů. „Pro zlepšení konkurenceschopnosti se soustředíme na zvyšování podílu výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Náš nový výrobek je dalším krokem v tomto směru,“ dodává Rajderkar.

Středojemná válcovna je součástí závodu 14 – Válcovny v ArcelorMittal Ostrava. Její válcovací trať je dlouhá jeden kilometr. V době svého vzniku v 80. letech byla co do výše investic druhou největší investicí v Československu, hned za jadernou elektrárnou Temelín. Pořizovací cena válcovny byla 7 miliard Kčs. Válcovna dnes vyrábí široký sortiment za tepla válcovaných dlouhých výrobků – jemnou a střední profilovou ocel základních tvarů, tyče pro výztuž do betonu v žebírkovém provedení, rovnoramenné úhelníky o rozměrech 40-90mm, tyče U profil do rozměru 120 mm a některé speciální profily. Nově dokáže vyrobit i AMTB tyče s průběžným závitem v rozměrech 15 až 75 mm.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní podnik v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2013 činila 34 352 koruny. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Partneři rubriky Technologie, materiála:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (53x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (43x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...