Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Oceláři z ArcelorMittal Ostrava odlévají unikátní formát kruhových sochorů pro výrobu trubek o průměru pouhých 130 mm

Oceláři z ArcelorMittal Ostrava odlévají unikátní formát kruhových sochorů pro výrobu trubek o průměru pouhých 130 mm

Publikováno: 12.1.2015, Aktualizováno: 13.1.2015 08:19
Rubrika: Technologie, materiály

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu plynule litých sochorů jedinečného malého průměru 130 mm. Vznik nového produktu, který slouží jako polotovar pro výrobu trubek, umožnila technologie uzavřeného lití. Díky ní nemusí huť odlité sochory většího průměru 180 mm dodatečně válcovat na menší rozměr, jak tomu bylo dosud, ale vyrobí rovnou kulaté sochory formátu 130 mm. To přináší huti úspory, které při zavádění výroby byly vyčísleny na přibližně 6 milionů korun ročně. Projekt na výrobu unikátní kulatiny vznikl za spolupráce oddělení výzkumu a investic v ostravské huti.

Klíčová slova: ArcelorMittal, výroba trubek, lití

„Produkce 130mm kulatiny pomocí technologie uzavřeného lití pro nás představovala velkou výzvu. Neznáme podobné vysoce výkonné zařízení plynulého odlévání oceli na světě, které by umělo odlévat tento formát kruhových sochorů. A i když se to zprvu zdálo neproveditelné, nový produkt spatřil za 7 měsíců světlo světa,“ uvedl k vývoji unikátní kulatiny Ladislav Válek, řešitel projektu za oddělení výzkumu a vývoje v ArcelorMittal Ostrava.

Projekt mohl vzniknout zejména díky vzájemné spolupráci mezi odděleními výzkumu a investic. Kromě nich se do projektu zapojily také oddělení odlévání, metalurgie, laboratorní tým spolupracující v počátku s ArcelorMittal Hamburk a dalšími externími partnery včetně VŠB-TUO.

„Uzavřené lití nám umožní odlévat kruhové sochory průměru 130 mm a rovnou je válcovat do hotového výrobku na výrobní lince rourovny ArcelorMittal v Ostravě. Dříve bylo třeba odlít kruhové sochory průměru 180 mm, ty převálcovat na hrubé válcovně na průměr 130 mm a teprve potom přišla na řadu rourovna,“ vysvětluje předešlá technická úskalí a přínos unikátního projektu Roland  Hinterrreiter, řešitel projektu za oddělení investic v ArcelorMittal Ostrava. 

Doba realizace úprav zařízení plynulého odlévání oceli č. 3 na technologii uzavřeného lití si vyžádala přibližně 7 měsíců. Uzavřené lití umožňuje kromě úspory času a snížení nákladů využívat plnou kapacitu válcovny. Ta se nyní může orientovat na zvýšení produkce výrobků s přidanou hodnotou. Společnost plánuje ročně vyrobit 55 tisíc tun kruhových sochorů o průměru 130 mm. Ekonomické výsledky ukazují, že projekt je životaschopný a pro společnost hodnotný.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní podnik v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2013 činila 34 352 koruny. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Partneři rubriky Technologie, materiály:

    

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (59x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (38x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...