Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Kyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 let

Kyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 let

Kyslík je při výrobě oceli stejně nepostradatelný jako hlavní suroviny koks a železná ruda. V září roku 1962 jej začala pro pece ostravské huti dodávat nově vybudovaná kyslíkárna.

Na přelomu 50. a 60. let 20. století bylo kvůli zvýšení výroby oceli nezbytně nutné zajistit výrobu a dodávky hutního kyslíku. „V roce 1961 bylo rozhodnuto o vytvoření nového provozu energetického závodu s označením Provoz 43-Kyslíkárna. Celkem zde tehdy pracovalo 24 zaměstnanců. Pro čerpání zkušeností byli vysláni do Sovětského svazu, který byl také následně dodavatelem prvních výrobních bloků a kyslíkových kompresorů," popisuje archivářka akreditovaného archivu ArcelorMittal Ostrava Hana Benkeová.

Přestože měl být první kyslíkový přístroj uveden do provozu na začátku srpna 1962, došlo z provozních a investičních důvodů k drobné prodlevě. „První kyslík byl sice vyroben 5. 8. 1962, ale o 3 dny později byla dodávka přerušena. Teprve po ukončení dalších prací na počátku září 1962 se začal kyslík v huti vyrábět trvale," doplňuje Benkeová.
Jako první byl uveden do provozu kyslíkový aparát BR 5 č. 2 o výkonu 5 000 m3 kyslíku za hodinu. Výroba kyslíku v roce 1962 dosáhla kvůli zkušebnímu provozu pouze přibližně 10 milionů m3, ale v roce 1963 byl uveden do provozu další kyslíkový blok BR 5 č. 1, a za celý rok bylo vyrobeno už 48 milionů m3 kyslíku. Výroba se postupně zvyšovala až na 82 milionů m3 v roce 1969.
Se zvyšující se poptávkou po množství kyslíku a s rostoucími nároky na jeho čistotu byly na počátku 80. let kyslíkové bloky BR5 nahrazeny novými kyslíkovými přístroji na dělení vzduchu vyrobenými v Československu. „Současně s kyslíkovými bloky byly postaveny také nové kyslíkové kompresory, které postupně nahradily sovětské stroje. V 90. letech byl postaven také největší kompresor s příkonem až 12MW. Dva kyslíkové bloky i největší kompresor prošly v posledních třech letech náročnými opravami," dodává Tomáš Janša, vedoucí provozu kyslíkárny.
Kyslíkárna ArcelorMittal Ostrava vyrábí technické plyny pro výrobu oceli až dodnes, byť převážná část výroby kyslíku pro huť přešla na kyslíkový aparát MG Odra Gas ve Vratimově, který je společným podnikem firem ArcelorMittal Ostrava a Messer.
ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7000 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Kyslíkový přístroj N 10 T ve výstavbě - rozšíření kyslíkárny (rok 1970)Kyslíkárna - regulace vzduchu expanzní turbíny (rok 1970)Kyslíkárna - aparátník Ondřej Dostál (rok 1970)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...