Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Arcelor otevřel na konec prázdnin expozici o oceli

Arcelor otevřel na konec prázdnin expozici o oceli

Publikováno: 2.9.2015, Aktualizováno: 7.9.2015 19:04
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Poslední letní prázdninový den 2015 dopoledne proběhla slavnostní vernisáž nové stálé expozice Ocel – materiál našeho bytí, kterou huť ArcelorMittal Ostrava otevřela ve druhém patře Velkého světa techniky v areálu Dolní oblasti Vítkovic. Veřejnost může expozici představující výrobu oceli interaktivní a zábavnou formou navštívit od 1. září. Otevírací doba je každý den od 10:00 do 18:00, v pátek a sobotu až do 20:00.

Věřím, že výstava o oceli se dětem i jejich rodičům bude líbit a že mladým návštěvníkům přiblíží její výrobu a použití jako jednoho z nejdůležitějších materiálů moderního světa. Výroba oceli je krásná technická disciplína a expozicí bychom ji chtěli zatraktivnit dětem, které se teprve budou rozhodovat, jakému pracovnímu oboru se budou jednou v životě věnovat,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Hlavní exponát dlouhý 15 metrů zobrazuje hutní výrobu krok za krokem od přeměny železa na ocel přes plynulé odlévání, řezání, válcování, lisování až po finální produkt, který zde symbolizuje malá kávová lžička. Skrze jednotlivé výrobní fáze prochází oranžový pás symbolizující jak logo společnosti ArcelorMittal Ostrava, tak žhavou tekutou ocel.

Jednotlivé kroky vysvětlují komiksové šipky a bubliny. Vše doprovázejí zvukové a světelné efekty. Pro výrobu vlastní lžičky musí návštěvníci využít svou energii, a jsou tímto cvičením bezprostředně vtaženi do výroby ocelového produktu, který si pak odnesou jako suvenýr.

Kromě toho obsahuje výstava i stanoviště s kvízem, kde si dva hráči proti sobě mohou otestovat své nově nabyté znalosti o hutnictví. K oddechu slouží minikino, které přiblíží, jak je použití oceli všestranné. Připraven je i fotokoutek. Tady se návštěvníci budou cítit jako na stavbě domu z ocelové konstrukce. Koncept výstavy a její následnou realizaci měla na starosti berlínská společnost Archimedes Exhibitions GmbH, která se podílela i na rozsáhlých expozicích Svět vědy a Svět přírody ve Světě techniky, kam dodala celkem 130 exponátů. „Výběrem komiksového žánru pro vizualizaci výroby oceli a scénografii celého exponátu jsme vytvořili animovaný, přívětivý svět. Je to svět, který návštěvníka láká k tomu si exponát vyzkoušet a nahlédnout na výrobu oceli z neotřelých úhlů,“ říká Gunnar Behrens, ředitel společnosti Archimedes Exhibition GmbH. Velký svět techniky je součástí areálu Dolní oblasti Vítkovic, na jehož revitalizaci se významně podílel architekt Josef Pleskot.

Otevírací doba Světa techniky je každý den od 10:00 do 18:00, v pátek a sobotu je doba prodloužená až do 20:00. Více informací včetně cen vstupného naleznete na webu provozovatele http://stcostrava.cz/

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...