Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Ekologické projekty    Na „druhý pokus“ již teplárna v Českých Budějovicích úspěšně denitrifikovala a odsířila

Na „druhý pokus“ již teplárna v Českých Budějovicích úspěšně denitrifikovala a odsířila

Publikováno: 10.6.2016
Rubrika: Ekologické projekty, Teplárenství, Rozhovory

V roce 2013 uspěla Teplárna České Budějovice v soutěži Křišťálový komín, kterou pořádá Teplárenské sdružení České republiky, a to za první etapu konverze parovodní sítě na horkovodní v části Pražské předměstí. V rámci letošního ročníku Dnů teplárenství a energetiky, které proběhnou koncem dubna v Hradci Králové, se bude teplárna ucházet o cenu svými novými projekty. Půjde o II. a III. etapu konverze Pražského předměstí a za projekty odsíření a denitrifikace. U této příležitosti jsme požádali o rozhovor Ing. Miroslava Houfka, MBA (M. H.), předsedu představenstva a Mgr.Martina Žahourka (M. Ž.), místopředsedu představenstva Teplárna České Budějovice, a.s.

Klíčová slova: denitrifikace, odsíření, teplárna

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Komín vaší teplárny je vidět z mnoha míst města. Jak jste nedávno uvedli, je to již dnes spíše „parní vlečka“. Proč jej třeba nesnížíte, aby nebyl tak na očích a nedominoval městu?

M. H.: Máte pravdu, že jde o průmyslovou dominantu spíše historického a turisticky atraktivního města. Snížení výšky komína by nebylo ani možné a ani efektivní. Využili jsme proto stávající komín pro vyvedení odsířených mokrých spalin o teplotě 50 stupňů Celsia a rovněž pro bypasový provoz. Je potřeba si uvědomit, že bychom museli tak jako tak pro nové odsíření stavět nový komín, a to minimální výšky 90 metrů, protože geografické podmínky v Českých Budějovicích nejsou z hlediska rozptylu částic příznivé. Na místo dvou komínů nám v areálu zůstal stále jeden.

M. Ž.: Na doplnění a pro zajímavost... Jednak je stávající komín v relativním středu města, je vysoký 120 metrů a jak již bylo výše napsáno, tvoří jednu z dominant města. I proto jsme nechtěli vytvořit další dominantu stavbou druhého odsířeného komínu a volili cestu vyvložkování stávajícího. V rámci právě jeho rekonstrukce a vyvložkování byl využitý největší kolový jeřáb v Česku o výšce zdvihu více než 130 metrů. Vložkování komína korozivzdornou ocelí, které Na „druhý pokus“ již teplárna v Českých realizovala společnost Teplotechna Ostrava, se stalo první etapou investiční akce ekologizace naší teplárny. V dalších fázích realizace ekologických akcí, čili při stavbě vlastního odsíření a denitrifikace, by již nebyl pro umístění takového jeřábu prostor.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (47x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (45x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....