Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Tři nové turbíny Doosan Škoda Power pro Prunéřov II

Tři nové turbíny Doosan Škoda Power pro Prunéřov II

Publikováno: 10.10.2016
Rubrika: Energetické strojírenství

V rámci komplexní obnovy elektrárny Prunéřov II uvedla Doosan Škoda Power do provozu tři parní turbíny o jmenovitém výkonu 250 MW. Turbíny byly součástí dodávky zařízení samostatné strojovny každé ze tří turbín, kterou společnost rovněž zajišťovala v plném rozsahu.

Turbíny 250 MW moderní dvoutělesové koncepce konstruované na vyšší parametry vstupní páry nahradily původní turbíny 2x210 MW cizího výrobce. Koncepce turbín rovněž umožňuje odběr páry pro teplofikační účely, v daném případě dodávku tepla do Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří. Díky své účinnosti, která se promítá do snížení měrné spotřeby paliva, přispěly ke snížení ekologické zátěže elektrárny pro celý region. Zlepšení emisních parametrů představuje podle provozovatele, ČEZ a.s., v průměru až 60 %.

Úspěšná realizace tohoto projektu je významnou referencí, která pomůže naší společnosti posílit svoji pozici na světových trzích,“ říká manažer projektu Daniel Doubrava.

Elektrárny Prunéřov jsou největším uhelným elektrárenským celkem v České republice, modernizovaná elektrárna Prunéřov II je pak nejmladší uhelnou elektrárnou ČEZu. Elektrárna Prunéřov I s parními turbínami Škoda 6x110 MW byla uvedena do provozu v letech 1967 až 1968. Její čtyři bloky prošly na počátku devadesátých let rozsáhlou rekonstrukcí, kterou realizovala rovněž Doosan Škoda Power.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Turbíny Doosan Škoda Power Prunéřov II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (47x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...