Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Doosan Škoda Power se projektem Lisbjerg vrátila do Dánska

Doosan Škoda Power se projektem Lisbjerg vrátila do Dánska

Publikováno: 1.12.2015
Rubrika: Energetické strojírenství

Doosan Škoda Power dodá dánské teplárně v Lisbjergu turbosoustrojí s příslušenstvím a system ohřevu napájecí a topné vody. Teplárna na biomasu má pomoci městu Aarhus snížit uhlíkovou stopu.

Klíčová slova: Škoda, turbosoustrojí, teplárna

Projekt teplárny v Lisbjergu, která bude používat jako palivo biomasu, konkrétně slámu, se realizuje poblíž města Aarhus na východním pobřeží Dánska. Vedle výroby tepla představuje i zdroj bezmála 40MW elektrické energie. Projekt je klíčový pro pokrytí potřeb tepla a elektřiny 65 tisíc domácností v regionu a je velmi příznivý z hlediska životního prostředí. Jednak úsporou 250.000 tun CO2 i sekundárním využitím zbytků po spalování, které jsou recyklovány na hnojivo.

Elektrárna by měla být uvedena do komerčního provozu koncem roku 2016 a naplňuje ambice města Aarhus snížit uhlíkovou stopu pomocí rozsáhlého využívání biopaliv. Použití biomasy místo uhlí a plynu je důležitou součástí dánské energetické a klimatické politiky, neboť biomasa je považována za uhlíkově neutrální.

Naplnit tuto vizi pomůže i nyní realizovaná dodávka Doosan Škoda Power pro projekt Lisbjerg (turbosoustrojí s příslušenstvím, systém ohřevu napájecí a topné vody, montáž a uvedení do provozu). Doosan Škoda Power do Dánska dodala od roku 1969 téměř 750 MW instalovaného výkonu v turbínách určených pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla.

O společnosti Doosan Škoda Power

skupiny Turbo/Generator v rámci jednotky Doosan Heavy Industries & Construction. Je významným světovým výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Její portfolio zahrnuje parní turbíny v rozpětí výkonů 10 až 1200 MW pro široký rozsah aplikací. V letošním roce slaví firma 111 let výroby parních turbín vlastního designu. Letos Doosan Škoda Power získala Cenu hejtmana Plzeňského kraje za společenskou odpovědnost.

O skupině Doosan

Skupina Doosan byla založena v roce 1896. Je nejstarší firmou v Koreji a vyvinula se v přední mezinárodní firmu. Tvoří ji síť více než 4000 obchodních míst a zaměstnává 43 000 lidí v 35 zemích světa. Produktové portfolio firmy Doosan zahrnuje jaderné elektrárny, tepelné elektrárny, elektrárny na odsolování mořské vody i „zelenou“ energii. Dále např. odlitky a výkovky, systémy pro manipulaci s materiálem, komplexní řadu stavebního a strojního zařízení, obráběcí stroje, lodní dieselové motory, prostředky kolejové dopravy, stavebnictví, ocelové mosty atd.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...