Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Společnosti korporace Rosatom podepsaly balík dohod o stavbě Jaderné elektrárny Hanhikivi 1

Společnosti korporace Rosatom podepsaly balík dohod o stavbě Jaderné elektrárny Hanhikivi 1

Publikováno: 30.12.2013
Rubrika: Jaderné

Společnosti spadající pod Státní korporaci pro jadernou energii Rosatom podepsaly se svými finskými partnery 21. prosince 2013 v Helsinkách balík dokumentů o třech klíčových směrech spolupráce, jejichž cílem je realizace projektu výstavby Jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku s využitím ruských technologií.

Klíčová slova: Rosatom, jaderná elektrárna

Jednalo o dohodu mezi společnostmi VSF a Rusatom Overseas vymezující podmínky odpovědnosti a poměry podílů v projektu. Podle dokumentu se Rusatom Overseas stane akcionářem společnosti Fennovoima s účastnickým podílem 34 %.

Druhý dokument podepsali zástupci vedení společností Fennovoima a Rusatom Overseas. Jde o kontrakt na vybudování jaderné elektrárny, v němž jsou zakotveny povinnosti stran při výstavbě JE a její podmínky.

Dále byla podepsána dohoda mezi společnostmi Fennovoima a TVEL o dodávkách jaderného paliva na chystanou JE.

„Můžeme říci, že podpis tohoto balíku dohod je nejen oceněním úrovně ruských jaderných technologií, ale i vyjádřením důvěry společnostem z ruského jaderného odvětví, schopných realizovat nejrozsáhlejší projekty v podmínkách omezených zdrojů i pevně nastavených časových rámců,“ prohlásil zástupce generálního ředitele Rosatomu Kirill Komarov u příležitosti podpisu dokumentů.

Na JE Hanhikivi, která se stane třetí finskou jadernou elektrárnou, bude vystavěn reaktor typu VVER 1200, podobný tomu, s nímž v tendru na dostavbu JE Temelín vystupuje česko-ruské konsorcium MIR 1200. Na první finské JE Loviisa už přes 30 let úspěšně fungují dva ruské reaktory VVER 440.

Po podpisu smluv rámujících projekt výstavby JE Hanhikivi 1 se počet jaderných bloků budovaných v zahraničí korporací Rosatom zvýší na 20. Celková hodnota kontraktů na výstavbu JE a na dodávky paliva, obohaceného uranu a dalších služeb v zahraničí, převyšuje 74 miliard amerických dolarů (1,5 bilionu Kč).

Pro informaci:

Přímé rozhovory mezi Fennovoimou, jejímž vlastníkem je skupina 60 průmyslových, obchodních a energetických podniků z různých regionů Finska a Rusatom Overseas, začaly v dubnu letošního roku. Dříve Fennovoima jednala i se společnostmi Areva a Toshiba, v dubnu 2013však oznámila, že se zaměří pouze na rozhovory s Rusatom Overseas.

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila atomových ledoborců na světě. Rosatom je jedním z největších hráčů na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 29 bloků jaderných elektráren, z nichž 20 staví za hranicemi Ruska.

Rusatom Overseas je dceřiná společnost Státní korporace Rosatom, která byla založena s cílem podpory prosazení ruských jaderných technologií na světových trzích.

Rusatom Overseas vystupuje jednak v roli integrátora komplexních nabídek Státní korporace Rosatom v oblasti výstavby jaderných elektráren, jednak se soustřeďuje na prosazování technologií Rosatomu v nejaderných oblastech jako jsou tradiční a alternativní energetika, případně radiační technologie. Kromě toho společnost Rusatom Overseas vytváří sítě marketingových kanceláří Státní korporace Rosatom po celém světě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (46x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (36x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...