Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rosatom získá 100% podíl v kanadské společnosti Uranium One a stane se tak firmou s největšími zásobami uranu na světě.

Rosatom získá 100% podíl v kanadské společnosti Uranium One a stane se tak firmou s největšími zásobami uranu na světě.

Publikováno: 12.4.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Ruská státní společnost Rosatom získá 100% akcií kanadské těžařské firmy Uranium One, Inc. Vzniká tak firma s největšími zásobami uranu na světě, která je zároveň světovou jedničkou v obohacování tohoto prvku.

Klíčová slova: Rosatom, uran

Na valné hromadě společnosti o tom rozhodli drtivou většinou hlasů minoritní akcionáři firmy: 86% přítomných akcionářů, kteří drží 95,7% cenných papírů firmy, se vyslovilo pro prodej akcií společnosti ARMZ (Atomredmetzoloto). Ta je 100% dceřinou společností Rosatomu.
Celkový objem transakce je 1,3 miliardy kanadských dolarů (cca. 25 miliard Kč), tedy 2,86 kanadského dolaru (ca. 55 Kč) za akcii. ARMZ již před tímto rozhodnutím držela v Uranium One, Inc., 51% podíl. Nyní se tak stane 100% vlastníkem těžařské firmy (transakci ještě musí schválit regulační orgány v Rusku, Kazachstánu, USA a v Austrálii).
"Jen v USA dnes využívá uran z Ruska 44% jaderných reaktorů a více než pětina všech objevených uranových zásob na území Spojených států spadá do portfolia skupiny Rosatom. Jen pro představu, znamená to třeba, že každá desátá žárovka v USA svítí díky energií, která pochází z našeho uranu. Odkoupení zbývajícího podílu společnosti Uranium One je proto jen dalším logickým krokem v rámci naší dlouholeté mezinárodní spolupráce v jaderné energetice." říká Vladislav Bočkov, zástupce ředitele oddělení komunikace společnosti Rosatom.

Uranium One Inc. aktivně působí v rámci svých projektů v Kazachstánu, USA, Austrálii a Tanzánii. V roce 2011 tržby společnosti přesáhly 530 milionů amerických dolarů (více než 10 miliard Kč). Více informací naleznete na www.uranium1.com.
JSC Atomredmetzoloto (ARMZ) patří do skupiny Rosatom. Zastřešuje všechny uranové doly v Ruské federaci. Zaměstnává přes 10.000 lidí, v roce 2011 přesáhly tržby společnosti 44,5 miliardy rublů (28,4 miliardy Kč). Více informací naleznete na www.armz.ru.
ROSATOM je ruská státní společnost zabývající se jadernou energií. Sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí - všechny civilní ruské společnosti zabývající se jaderným programem, výzkumné organizace a flotilu jaderných plavidel (jedinou na světě).
Má 260.000 zaměstnanců, v roce 2011 dosáhl obratu 479 mld. rublů (309 miliard Kč). Více informací (v angličtině a v ruštině) naleznete na www.rosatom.ru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...