Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Finská společnost Fennovoima pokračuje v jednáních s Rosatomem o výstavbě Jaderné elektrárny Hanhikivi

Finská společnost Fennovoima pokračuje v jednáních s Rosatomem o výstavbě Jaderné elektrárny Hanhikivi

Publikováno: 4.7.2013
Rubrika: Jaderné

Finská společnost Fennovoima a Rusatom Overseas, dceřiná firma korporace Rosatom, podepsaly dohodu o vypracování projektu (Project Development Agreement), jehož cílem je přípravit k podpisu smlouvu na výstavbu Jaderné elektrárny Hanhikivi 1. V dohodě o projektu si firmy vytyčily společné cíle, podle nichž budou probíhat jednání po zbytek roku 2013.

Klíčová slova: Rosatom, jaderná elektrárna

K podpisu smlouvy o výstavbě jaderného bloku pro finskou Jadernou elektrárnu Hanhikivi 1 se společností Fennovoima má dojít do konce letošního roku. Navíc probíhají jednání ohledně získání 34procentního podílu ve Fennovoimě společností Rusatom Overseas.
Ruský reaktor o výkonu 1200 MW vyhovuje potřebám vlastníků Fennovoimy a model realizace nabídnutý společností Rusatom Overseas stejně tak jako celková nabídka jsou pro projekt Fennovoimy vhodným řešením.
Jaderná elektrárna s tlakovodním reaktorem AES-2006, kterou nabízí Rosatom, je nejnovějším evolučním řešením elektráren typu VVER. Elektrárna odpovídá požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii i požadavkům EUR pro evropské energetické společnosti. Navíc bude ještě upravena tak, aby jí bylo možné udělit licenci také podle finských bezpečnostních norem. Ve finském městě Loviisa jsou již několik desítek let bezpečně provozovány dva bloky typu VVER-440.
V současné době má Rosatom další objednávky na výstavbu elektráren typu AES-2006 v zahraničí. Společnost staví tytéž bloky také v Ruské federaci.
Přímá jednání s Rusatom Overseas začala v dubnu letošního roku. Od února 2013 probíhají jednání také s Toshibou, avšak od nynějška se Fennovoima soustředí na jednání pouze se společností Rusatom Overseas.
Fennovoimu vlastní 60 společností z celého Finska působících v průmyslovém, obchodním a energetickém sektoru. Před podepsáním smlouvy o výstavbě elektrárny se všichni vlastníci Fennovoimy ještě rozhodnou, zda budou v projektu pokračovat.

Fennovoima je jaderně energetická společnost Finska, která byla založena v roce 2007. Vlastní ji velká skupina finských firem, které potřebují vlastní zdroj elektřiny. Fennovoima je společnost fungující na tzv. mankalovském modelu (název odvozen od firmy Oy Mankala Ab), což je určitá forma družstva vyrábějícího elektřinu pro potřeby svých vlastníků, kteří ji vykupují za výrobní cenu v množství úměrném jejich vlastnickému podílu.
http://www.fennovoima.fi

Rusatom Overseas, dceřiná firma státní korporace pro jadernou energii Rosatom, byla založena s cílem propagovat ruské jaderné technologie na globálním trhu. Jejím úkolem je integrovat komplexní řešení Rosatomu při stavbě jaderných elektráren. Rusatom Overseas zodpovídá také za celosvětovou propagaci technologií korporace Rosatom, včetně těch v oboru tradiční a alternativní energie a na poli radiačních technologií. Kromě toho společnost vytváří celosvětovou síť marketingových poboček Rosatomu.
http://www.rosatom-overseas.com
https://www.facebook.com/RusatomOverseas

Státní korporace pro jadernou energii ROSATOM sdružuje přes 250 podniků a vědeckých ústavů včetně všech ruských civilních jaderných společností, výzkumných organizací a flotily jaderných plavidel, která je jediná na světě. Rosatom zaujímá vedoucí pozici na světovém trhu jaderných technologií. V současné době realizuje Rosatom projekty na výstavbu 28 jaderných bloků, včetně 19 bloků mimo území Ruské federace.
www.rosatom.ru

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Svařování komponent jaderných elektráren (45x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (44x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...