Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rusko a Kazachstán budou spolupracovat na stavbě jaderné elektrárny v Kazachstánu

Rusko a Kazachstán budou spolupracovat na stavbě jaderné elektrárny v Kazachstánu

Publikováno: 4.6.2014
Rubrika: Jaderné

Ruská státní korporace pro atomovou energii Rosatom a národní atomová společnost Kazachstánu Kazatomprom podepsaly 29. května 2014 memorandum o vzájemné podpoře a spolupráci při výstavbě jaderné elektrárny na území Kazachstánu.

Klíčová slova: Rosatom, Kazachstán, jaderná elektrárna

Projekt počítá s výstavbou elektrárny s reaktorem typu VVER s instalovaným výkonem od 300 do 1200 MW. Obě strany mají také v plánu spolupracovat v otázkách zabezpečení jaderného paliva pro JE s možností jeho výroby či výroby palivových součástí na území Kazachstánu – a to za spolupráce obou stran.

Byla také podepsána „cestovní mapa“ regulace využívání nerostných surovin na nalezištích Charasan-1, Akdala, Južnyj Inkaj v Kazachstánu. Podpis dodatku ke smlouvě o využití nerostných surovin je plánován do 28. října 2014.

Kromě toho Rosatom a Kazatomprom podepsaly komplexní program rozvoje rusko-kazašské spolupráce v oblasti mírového využití jaderné energie a také se se dohodly na spolupráci v oblastech alternativní energetiky a produkci vzácných kovů a zemin.

Podle slov generálního ředitele korporace Rosatom Sergeje Kirijenka bude konečná cena výstavby JE v Kazachstáně stanovena po oboustranném přijetí technickoekonomických podkladů k zařízení elektrárny. „Dnešní světová cena bloku o výkonu vyšším než 1000 megawattů je okolo 5 miliard USD. Připouštím, že v Kazachstánu to může být o něco levnější,“ oznámil Sergej Kirijenko a dodal, že dokumentace spolu s technickým zadáním pro stavbu stanice bude hotova za 6 až 9 měsíců. 

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 31 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (43x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...