Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rosatom zahájil přípravu k výstavbě první jaderné elektrárny v Jordánsku

Rosatom zahájil přípravu k výstavbě první jaderné elektrárny v Jordánsku

Publikováno: 28.1.2014
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

V polovině ledna navštívil šéf Státní korporace pro jadernou energii Sergej Kirijenko jordánskou metropoli Ammán, kde na schůzce s králem Abdalláhem II. jednal o plánech na výstavbu první jaderné elektrárny v zemi.

Klíčová slova: Rosatom, jaderná elektrárna, Jorádnsko

Rosatom se stal vítězem mezinárodního tendru, který v roce 2011 vyhlásila jordánská vláda. Konkurentem ruské jaderné korporace bylo francouzsko-japonské konsorcium Areva-Mitsubishi.

Na elektrárně budou vybudovány dva bloky VVER 1000, přičemž cena celého projektu je odhadována na 8 miliard amerických dolarů. Předpokládá se, že první blok bude uveden do provozu na počátku 20. let.

V současné době probíhá výběr vhodné lokality a stavební parcely, která bude odpovídat parametrům bezpečné jaderné elektrárny z hlediska seismické aktivity v oblasti.

Jordánsko je zcela závislé na dodávkách ropy a plynu ze sousedních zemí a utrácí více než 20% ze svého rozpočtu na zajištění dostatku elektrické energie pro rostoucí energetickou spotřebu země. Výstavba první jaderné elektrárny proto patří k prioritám tamní vlády.

Pro informaci:

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci.

Rosatom zaujímá první místo ve světovém měřítku v obohacování uranu (40% světových trhů služeb spojených s obohacováním uranu), kontroluje 17% světových trhů s jaderným palivem a  podílí se 8% na světové těžbě uranu.

14. ledna 2014 Rosatom podepsal dohodu s vládou Maďarské republiky o výstavbě dvou nových bloků v jaderné elektrárně Pakš.Po podpisu rusko-maďarské dohody má Rosatom v portfoliu již 31 bloků, z nichž 22 se nachází za hranicemi Ruska.

V prosinci 2013 uzavřela korporace Rosatom dohodu o výstavbě JE Hanhikivi ve Finsku, v listopadu téhož roku zvítězil Rosatom v tendru na výstavbu první jaderné elektrárny v Jordánsku.

Na podzim roku 2013 byl položen základní kámen první JE v Bangladéši Ruppur a byla zahájena výstavba prvního bloku Běloruské JE.

V Indii v současné době probíhá energetické spouštění prvního bloku JE Kudankulam, v roce 2014 je očekáváno energetické spuštění prvního bloku a fyzické spuštění druhého bloku této elektrárny.

V červenci 2013 předal Rosatom Íránu první jadernou elektrárnu v zemi JE Búšehr.

V Číně buduje Rosatom 3. blok JE Tianwan a připravuje se k výstavbě 4. bloku.

V Turecku probíhají přípravné práce ke stavbě čtyř bloků na první jaderné elektrárně v zemi JE Akkuyu.

Ve Vietnamu se Rosatom v souladu s uzavřenou mezivládní dohodou připravuje na výstavbu čtyř bloků JE Ninh Thuan-1.

V lednu 2014 získal Rosatom pozvání a nabídku, aby vybudoval reaktory s technologií VVER ve Velké Británii.

Podle slov šéfa Rosatomu Sergeje Kirijenka korporace pracuje na kontraktech na dalších 40 bloků v nejrůznějších zemích světa.

Paralelně buduje Rosatom devět bloků na území Ruska. V prosinci bylo na Bělojarské JE zahájeno fyzické spouštění reaktoru na bázi rychlých neutronů 4. generace BN 800. V roce 2014 je naplánováno fyzické spuštění 3. bloku Rostovské JE a prvního bloku Novovoroněžské JE-2.

Do roku 2030 Rosatom plánuje postavit v Rusku 28 nových bloků jaderných elektráren.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články

Diskuse

Rosatom zahájil přípravu k výstavbě první jaderné elektrárny v Jordánsku

názor
Tady je krásně vidět, že to jde i rychle, bez odkladu a zbytečných financí navíc, které tyto odklady stojí. Samozřejmě v Jordánsku je o dost jiná situace, stavba ja...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 31.1.2014 18:21vstup do diskuse >>

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...