Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Další krok v jaderné spolupráci ČR a Jordánska

Další krok v jaderné spolupráci ČR a Jordánska

Publikováno: 12.2.2015
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události
  • Česká republika se bude významnou měrou podílet na rozvoji jaderné energetiky Jordánska
  • Podpis memoranda o spolupráci při mírovém rozvoji jaderné energetiky mezi Jordan Atomic Energy Commission (JAEC)
  • a ÚJV Řež, a. s. Jordánsko plánuje výstavbu první jaderné elektrárny.

Memorandum bylo podepsáno při současné návštěvě hlavy státu Miloše Zemana v Jordánsku. Předpokládá výrazné zapojení České republiky do přípravy výstavby první jaderné elektrárny v Jordánsku. Aktivitu v tomto směru převzala společnost ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež a.s.). Jak uvedl její zástupce Ing. Jozef Mišák, manažer pro strategický rozvoj, memorandum je zaměřeno především na spolupráci při vytváření návrhu, následné výstavbě a provozu jaderných elektráren a výzkumných reaktorů. Sem patří například i posuzování požadavků rozvoje jaderné energetické infrastruktury, včetně regulačních požadavků, průmyslového a vědeckého rozvoje.

Klíčová slova: Jordánsko, jaderná elektrárna, ÚJV Řež

V memorandu, které připravili zkušení odborníci z ÚJV Řež je pamatováno na licenční a další posuzování bezpečnosti provozu jaderných zařízení nebo i na problematiku nakládání s radioaktivním odpadem. Důležité místo zaujímá v dohodě výměna vědeckých a technických informací, dokumentace a s tím je úzce propojena oblast lidských zdrojů a výchova odborníků. To vše v souladu se zásadami jimiž se řídí jaderná politika České republiky a Jordánského hášimovského království.

Memorandum podepsali za jordánskou stranu Dr. Kamal J. Araj, místopředseda JAEC (jordánské komise pro atomovou energii) a Ing. Jozef Mišák, manažer pro strategický rozvoj ÚJV Řež, a. s. za Českou republiku. Memorandum je výsledkem dlouhodobého zájmu ÚJV Řež a JAEC o spolupráci. Delegace JAEC navštívila ČR v roce 2014. Seznámila se s možnostmi a především zkušenostmi, které v oblasti rozvoje jaderné energetiky můžeme Jordánsku nabídnout. V současné době je v ÚJV Řež skupina jordánských odborníků na stáži.

Již 60. let, od svého založení v roce 1955, se ÚJV Řež, a. s., jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů zaměřuje na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu i nové výstavbě klasických a jaderných energetických zařízení.

Nabízí komplexní a systémové služby zejména v oblasti využití jaderné energie i zdrojů ionizujícího záření, výzkum a sledování stavu materiálů, koncepčních či prováděcích projektů, nakládání s radioaktivními i neradioaktivními odpady, specializuje se na vývoj a výrobu radiofarmak. Za téměř 60 let své existence (založeno 10. 6. 1955) se stal odbornou autoritou a propagátorem v oblasti jaderné energetiky a využití ionizujícího záření.

Je součástí Skupiny ÚJV, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o., Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o., Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. a EGP Invest, spol. s r.o. v Uherském Brodě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...