Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor

AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor

Publikováno: 23.4.2013
Rubrika: Jaderné palivo, Tiskové zprávy

AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and Training Reactor – Jordánský výzkumný a výcvikový reaktor), který je nyní ve výstavbě.

Klíčová slova: AREVA, jaderné palivo

Na základě dohody dodá AREVA jaderné palivo pro zahájení provozu a pro první výměnu paliva. Dodávka palivových článků je naplánována na začátek roku 2015.
Stavba výzkumného reaktoru JRTR konsorciem KAERI/DAEWOO je zásadním krokem k tomu, aby Jordánsko nabylo potřebných zkušeností pro jaderný výzkum a pro výrobu jaderné energie. AREVA je hrdá na to, že může být součástí tohoto projektu spolu s korejským konsorciem, které je jedním z dodavatelů výzkumného reaktoru. Je připravena nabídnout své zkušenosti i při projektu výstavby energetického jaderného reaktoru v Jordánsku, pro který v současné době již probíhá výběr dodavatele.
Benoît Bazire, senior vice prezident pro pohonné a výzkumné reaktory společnosti AREVA uvedl: „Po podpisu smlouvy na dodávky nízko obohaceného uranu pro společnost DAEWOO a na dodávky prototypu paliva konsorciu KAERI/DAEWOO v roce 2011, dokazuje tento úspěch kvalitu spolupráce mezi AREVOU a korejskými partnery v oblasti jaderného paliva pro výzkumné reaktory.“
Tepelný výkon JRTR bude 5 MW a může být v budoucnu rozšířen až na 10 MW. Bude využit k výzkumu neutronového záření, k výrobě radioisotopů pro lékařské účely a pro přípravu jordánských techniků a vědců.

O SPOLEČNOSTI AREVA:
AREVA dodává řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Odbornost společnosti a její neúnavné prosazování zásad bezpečnosti, spolehlivosti, transparentnosti a etického chování určují standard v daném oboru. Její odpovědný přístup k rozvoji podnikání vychází z procesu trvalého zlepšování.
AREVA zaujímá v oblasti globální jaderné energetiky první místo a nabízí energetickým společnostem jedinečná integrovaná řešení, která pokrývají veškerá stádia palivového cyklu, projektu a výstavby jaderného reaktoru i související služby. Skupina současně rozšiřuje své činnosti do oblasti obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních elektráren, bioenergií, vodíkového cyklu a skladování energie – a to s cílem stát se jedním z celosvětových lídrů v tomto sektoru.
V těchto dvou hlavních oblastech zaměstnává AREVA 47 000 zaměstnanců, kteří pomáhají dodávat energii stále bezpečnějším, čistším a úspornějším způsobem pro co největší množství uživatelů. AREVA Group má sídlo v Paříži.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (77x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...