Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rusko a Jordánsko podepsaly dohodu o rozvoji projektu výstavby jaderné elektrárny

Rusko a Jordánsko podepsaly dohodu o rozvoji projektu výstavby jaderné elektrárny

Publikováno: 24.9.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Na 58. konferenci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) pořádané ve Vídni 22. září 2014 byla podepsána rusko-jordanská  dohoda o rozvoji projektu výstavby jaderné elektrárny v provincii Zarká ležící ve střední části Jordánska. Za ruskou stranu se pod dohodu podepsal generální ředitel Rusatom Overseas, Džomart Alijev, a za Jordánsko předseda Jordánské komise pro jadernou energii, Dr. Chaled Toukan.

Dokument stanovuje závazky obou smluvních stran při realizaci přípravné etapy projektu výstavby jaderné elektrárny s dvěma bloky o výkonu 1000 MW. V budoucnu by měla následovat dohoda o další etapě tohoto projektu, která by měla dostat finální podobu za 1,5 až 2 roky.

Dohoda se vztahuje na výběr zdroje chladicí vody, technologicko-ekonomickou studii, dohled při hodnocení  vhodnosti lokality a přípravu hodnocení vlivu nové elektrárny na životní  prostředí. Tyto práce mají být hotovy během 24 až 30 měsíců a budou plně financovány jordánskou vládou. Společnost Rusatom Overseas může v budoucnu provádět i další studie, ale čtyři zmíněné oblasti jsou plně svěřeny ruským odborníkům, protože jsou přímo svázány s použitou technologií,“ okomentoval podpis dohody Dr. Chaled Toukan.

Nejde o nějakou unikátní přípravnou etapu výstavby, ale tyto práce musí být provedeny před zahájením výstavby jakékoliv jaderné elektrárny. Považuji za velký úspěch, že ruští a jordánští odborníci společně našli vhodnou lokalitu pro novou jadernou elektrárnu, která má vhodné geologické podmínky, v níž panuje nízká seismická aktivita. Jordánská vláda vyřešila problém zásobování budoucí jaderné elektrárny chladicí vodou. Provedli jsme analýzu a shledali, že se jim podařilo najít plně realizovatelný způsob zajištění přísunu vody,“ sdělil Sergej Kirijenko, generální ředitel Rosatomu.

Kromě toho zajistila jordánská vláda náležité financování výstavby této elektrárny moderní formou, která má přilákat investory z jiných zemí. Jsme připraveni se tohoto projektu účastnit i jako investoři a ne jen jako projektantská a dodavatelská společnost. Nebudeme se ale snažit dosáhnout kontrolního podílu, protože si myslíme, že jordánská jaderná elektrárna by měla být řízena přímo Jordánskem,“ dodal Sergej Kirijenko.

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 21 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...