Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rosatom zvítězil v tendru na modernizaci zařízení na měření neutronového toku v jaderné elektrárně Kozloduj

Rosatom zvítězil v tendru na modernizaci zařízení na měření neutronového toku v jaderné elektrárně Kozloduj

Publikováno: 26.3.2020
Rubrika: Jaderné

Společnost Rusatom Service (součást struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) podepsala s provozovatelem bulharské jaderné elektrárny Kozloduj kontrakt na modernizaci zařízení pro měření neutronového toku v 5. a 6. bloku této elektrárny. Jde o výsledek otevřeného tendru vypsaného v září 2019.

Toto zařízení hraje důležitou roli v bezpečnosti celého bloku, protože představuje součást systému řízení a kontroly jaderného reaktoru. 

Jeho modernizace má zásadní význam, a proto je do přípravy technické a realizační dokumentace zapojen i hlavní konstruktér reaktorů VVER-1000 v Kozloduji, OKB Gidropress (součást Rosatomu), a vědecký ředitel projektu Kurčatovův institut. Výrobcem nových komponent bude ruská společnost SNIIP-Sistěmatom, která má všechny nezbytné reference a zkušenosti s realizací podobných projektů.

Pro společnost Rusatom Service nejde o jedinou zakázku v bulharském Kozloduji. Do jejího portfolia patří rozsáhlý projekt prodlužování provozu 5. a 6. bloku této elektrárny a modernizace turbosoustrojí, která zvýší výkon bloku na 104 %.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Pátý a šestý blok bulharské jaderné elektrárny Kozloduj typu VVER-1000 (Zdroj Rusatom Service)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (36x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...