Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rosatom staví jaderné elektrárny podle plánu nebo s časovým předstihem

Rosatom staví jaderné elektrárny podle plánu nebo s časovým předstihem

Publikováno: 12.8.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

První energoblok druhé řady Novovoroněžské JE bude uveden do provozu podle plánu, tedy koncem roku 2014. Oznámil to generální ředitel ruské Státní korporace pro jadernou energii Rosatom Sergej Kirijenko, po své návštěvě elektrárny.

Klíčová slova: energoblok, Rosatom, jaderná elektrárna

Na Novovoroněžské JE se staví dva bloky s reaktorovým zařízením VVER 1200, což je zdokonalená modifikace, kterou česko-ruské konsorcium nabízí v tendru na dostavbu JE Temelín.

Sergej Кirijenko při hodnocení průběhu výstavby prvního bloku druhé řady Novovoroněžské JE zdůraznil, že jde o pilotní blok projektu AES-2006, na němž byla aplikována řada nejmodernějších technologií. Projekt se řadí ke generaci 3+. Vyniká zejména vysokou ekonomickou efektivitou a optimálním spojením aktivních a pasivních bezpečnostních systémů. Reaktory VVER generace 3+ jsou schopné odolat mimořádným situacím, jejichž pravděpodobnost je v každé konkrétní oblasti menší než jedna miliontina.

První blok Novovoroněžské JE bude podle slov generálního ředitele Rosatomu referenčním blokem nejen pro nové jaderné elektrárny tohoto typu v Rusku, ale i za jeho hranicemi.

Sergej Kirijenko kromě toho informoval o průběhu výstavby dalších ruských jaderných elektráren. Zmínil se konkrétně o tom, že stavba třetího bloku Rostovské JE má náskok přibližně půl roku oproti původnímu plánu. Kromě toho se do konce roku spustí čtvrtý blok Bělojarské JE s reaktorem na bázi rychlých neutronů BN-800. Ten bude uveden do plného provozu v roce 2014. V příštím roce se navíc očekává spuštění druhého bloku JE Kudankulam v Indii, dodal Sergej Kirijenko a připomněl, že nedávno byl spuštěn tamní  první blok.

Rosatom v současnosti staví celkem dvanáct bloků s reaktory VVER-1200 – po dvou blocích na Novovoroněžské JE, Leningradské a Baltické JE v Rusku a Ostrovecké JE v Bělorusku. Čtyři další bloky VVER-1200 se budují v turecké JE Akkuyu.

Na dodávkách pro reaktory VVER-1200 se podílí i několik českých firem. Jsou to například  Sigma Group, Arako, MSA a další.

V případě, že v tendru na dostavbu JE Temelín zvítězí česko-ruské konsorcium MIR 1200, dosáhne úroveň lokalizace dodávek v České republice více než 70 procent. To umožní vytvoření deseti tisíc nových pracovních míst v Česku.

„Zvítězí-li v tendru na dostavbu JE Temelín česko-ruské konsorcium MIR 1200, výstavby bloků VVER 1200 se zúčastní stovky českých firem. To jim zajistí do budoucna nezbytné reference pro dodávky zařízení na projekty Rosatomu po celém světě,“ zdůraznil výkonný vice-prezident společnosti Rusatom Overseas Leoš Tomíček. 

Kontakt pro tisk: Zuzana Sommerová, tel. 777 919 942, e-mail: zuzana.sommerova@essential-com.cz

ROSATOM je ruská státní společnost zabývající se jadernou energií. Sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí - všechny civilní ruské společnosti zabývající se jaderným programem, výzkumné organizace a flotilu jaderných plavidel (jedinou na světě).

Má 260.000 zaměstnanců, v roce 2011 dosáhl obratu 479 mld. rublů (309 miliard Kč). Více informací (v angličtině a v ruštině) naleznete na www.rosatom.ru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...