Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jaderná energie může zlevnit o desetinu

Jaderná energie může zlevnit o desetinu

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

Klíčovým trendem v současné jaderné energetice je komerční konkurenceschopnost jaderných elektráren a spolehlivé prognózy ohledně budoucí ceny vyrobené kilowatthodiny. Vyplynulo to z jednání na fóru ATOMEXPO-2014, které se uskutečnilo ve dnech 9. až 11. června v Moskvě a jehož organizátorem byla ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom.

Klíčová slova: ATOMEXPO, Rosatom, jaderná energetika

Smyslem fóra bylo definovat místo a roli výroby energie z jádra v energetickém mixu ve XXI. století, analyzovat hlavní výzvy, problémy a varianty rozvoje světových energetických trhů.

Generální ředitel Rosatomu Segej Kirijenko zdůraznil, že v asijských zemích prudce vzrůstá zájem o jadernou energii. „Více než polovina jaderných bloků se nyní nachází v Evropě a ve Spojených státech. Oproti tomu výstavba nových se soustřeďuje do Asie,“ uvedl. Zdůraznil, že jaderná energetika je jedním z mála zdrojů, které mohou zaručit spolehlivou výrobu cenově dostupné elektřiny bez negativních důsledků pro životní prostředí. Podle Kirijenka lze i nadále využívat rezervy, které by umožnily snížení ceny kilowatthodiny o 10 až 15%, konkrétně zkrácením termínů výstavby, zajištěním výhodnějšího financování a rozvojem reaktorů s malým a středním výkonem.

Generální ředitelka Světové jaderné asociace (World Nuclear Association) Agneta Risingová upozornila, že jaderná energetika musí být nezávislá na politice, protože zajišťuje bezpečné dodávky energie pro lidi v nejrůznějších částech světa. „V současnosti jsou hlavní výzvou pro jadernou energetiku deregulace trhů a dlouhodobé investice, protože výstavba nového reaktoru je proces, který je podmíněn vložením značného kapitálu. Přesto vidím rozvoj jaderné energetiky a její perspektivy ve velmi pozitivním světle,“ uvedla. 

Za šest let existence se fórum Atomexpo stalo jednou z nejvýznamnějších akcí, na níž se řeší nejaktuálnější otázky světové jaderné energetiky a formují se trendy jejího dalšího rozvoje. Letošního ročníku se účastnilo 3544 představitelů ze 600 společností a firem, včetně 283 zahraničních hostů ze 42 zemí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...