Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    České firmy v rámci fóra Atomexpo 2016 podepsaly nové dohody s Rosatomem

České firmy v rámci fóra Atomexpo 2016 podepsaly nové dohody s Rosatomem

Publikováno: 1.6.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

V Moskvě se od 30. května do 1. června 2016 koná osmé Mezinárodní fórum Atomexpo 2016, největší ruská platforma k setkání a jednání světových lídrů jaderné energetiky. Organizátorem fóra je ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Klíčová slova: Rosatom, Atomexpo, jaderná energetika

Cílem Atomexpo 2016 je rozvoj mezinárodní spolupráce Ruska se státy Latinské Ameriky, regionu Tichého oceánu a Asie, Afriky a střední a východní Evropy v oblasti mírového využití jaderné energie a posouzení ruských návrhů na rozvoj národních energetických programů.

Letošním hlavním tématem fóra se staly perspektivy jaderné energetiky jakožto základu bezuhlíkové energetické bilance.

Jednou z hlavních událostí fóra se stalo plenární zasedání „Budoucnost atomové energetiky. Noví hráči.“ To bylo věnováno otázkám spolupráce Ruska se státy plánujícími rozvíjet svoji jadernou energetiku. Na zasedání vystoupili generální ředitel Rosatomu Sergej Kirienko, prezident organizace Ochránci přírody za jadernou energetiku Bruno Kombi, generální ředitel Fortum Corporation Pekka Lundmark, prezident Atomové společnosti Francie Christophe Béhar, prezident společnosti Rolls-Royce Nuclear Harry Holt a další světoví experti v oblasti mírového využívání jaderné energie.

Účastníci fóra prodiskutovali možnosti Rosatomu v oblasti stavby, zabezpečení a fungování výzkumných reaktorů a jaderných výzkumných center. Hlavním tématem diskuze se stal projekt v Rusku rozestavěného multifunkčního výzkumného reaktoru na bázi rychlých neutronů MBIR s největším výkonem na světě.

Na diskuzi u kulatého stolu, která byla věnována projektu MBIR, vystoupili i účastníci z České republiky. Jiří Žďárek, vedoucí útvaru Integrita a technický inženýring ÚJV Řež, hovořil o zkušenostech ÚJV Řez s realizací mezinárodních projektů a  ocenil perspektivu projektu MBIR z pohledu ÚJV Řež. O své zkušenosti z práce v rámci projektu MBIR a o zájmu českých společností o projekt mluvili zástupci společnosti EGP Invest z Uherského Brodu. Společnost EGP Invest se již zúčastnila projektování strojovny reaktoru MBIR.

V rámci Atomexpo 2016 podepsala společnost EGP Invest s ruskými společnostmi Státní specializovaný projektový institut a TASMO dohodu o společné práci na projektování reaktoru MBIR.

Při fóru Atomexpo 2016 byly také podepsány kontrakty mezi českými firmami a strukturami Rosatomu. Například společnost Sigma Group podepsala dohodu s firmou Rusatom Servis o dodání součástek pro hlavní cirkulační čerpadlo pro JE Dukovany.

Společnost Škoda JS podepsala se společností Rusatom Servis Memorandum o vzájemném porozumění. Společnosti se domluvily na rozšíření oboustranné spolupráce v jaderné energetice. Cílem Memoranda je mimo jiné rozvoj spolupráce společností na projektu dostavby třetího a čtvrtého energobloku JE Mochovce.

Rosatom navrhuje svým novým potencionálním partnerům komplexní přístup k vytvoření celých atomových odvětví v jednotlivých státech, obsahující projekty výstavby a údržby výzkumných reaktorů a energobloků JE, společné vědecko-výzkumné projekty, přípravu odborníků pro atomovou energetiku, podporu v oblasti jaderné a radiační bezpečnosti a pomoc při tvorbě právních norem pro jaderné odvětví.

V rámci fóra se konaly další diskuze na téma jaderná energetika, například o finančních a právních aspektech projektů výstavby jaderných elektráren v různých státech světa.

Na Atomexpo 2016 proběhlo jednání o technologii pro atomovou energetiku budoucnosti. Zvláštní pozornost byla věnována možnostem uzavření jaderného palivového cyklu na základě reaktorů na bázi rychlých neutronů.

Rusku patří světové prvenství v oblasti technologií stavby reaktorů na bázi rychlých neutronů. Nyní Rosatom realizuje řadu projektů, které se orientují na vypracování technologií uzavření jaderného palivového cyklu.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...