Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Skupina ÚJV aktivně na Atomexpo 2016

Skupina ÚJV aktivně na Atomexpo 2016

Publikováno: 3.6.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

ÚJV Řež, a. s. se aktivně zapojuje do mezinárodních jaderných projektů.˜ EGP Invest, člen Skupiny ÚJV, podepsal dohodu o společné práci na projektování reaktoru MBIR.˜ Škoda JS (akcionář ÚJV Řež, a. s.) podepsala se společností Rusatom Servis Memorandum o vzájemném porozumění.

Klíčová slova: ÚJV, Rosatom, Atomexpo

V Moskvě se od 30. května do 1. června 2016 konalo osmé Mezinárodní fórum Atomexpo 2016, největší ruská platforma k setkání a jednání světových lídrů jaderné energetiky. Organizátorem fóra je ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Cílem fóra Atomexpo 2016 je rozvoj mezinárodní spolupráce Ruska se státy střední a východní Evropy, Latinské Ameriky, regionu Tichého oceánu, Asie a Afriky a v oblasti mírového využití jaderné energie. Letošním tématy fóra byly: "Jaderná energie jako základ bezuhlíkového energetického mixu" a "Budoucnost jaderné energie. Noví hráči". Do Moskvy přijelo na pět set odborníků z padesáti pěti zemí.

V jedné z dvanácti sekcí diskutovali účastníci fóra o možnostech Rosatomu v oblasti stavby, zabezpečení a fungování výzkumných reaktorů a jaderných výzkumných center. Tady bylo hlavním tématem vzájemná výměna názorů na projekt rozestavěného multifunkčního výzkumného reaktoru na bázi rychlých neutronů MBIR s největším výkonem na světě, který vzniká v Dimitrovgradu v Uljanovské oblasti Ruské federace. Do diskuse u kulatého stolu, která byla věnována projektu MBIR, se aktivně zapojili i čeští odborníci například z ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež).

Ing. Jiří Žďárek, vice-prezident pro rozvoj podnikání ÚJV Řež, expert divize Integrita a technický inženýring, hovořil o zkušenostech ÚJV Řez s realizací mezinárodních projektů podobného výzkumného charakteru a ocenil perspektivu projektu MBIR z pohledu ÚJV Řež. O své zkušenosti z práce v rámci projektu MBIR a o zájmu českých společností o projekt mluvili zástupci společnosti EGP Invest z Uherského Brodu (člen Skupiny ÚJV). Společnost EGP Invest se již zúčastnila projektování strojovny reaktoru MBIR a v rámci moskevského fóra podepsala s ruskými společnostmi Státní specializovaný projektový institut a TASMO, dohodu o společné práci na projektování reaktoru MBIR.

Společnost Škoda JS (akcionář ÚJV Řež), podepsala s Rusatom Servis (divize Rosatom)Memorandum o vzájemném porozumění. Společnosti se domluvily na rozšíření oboustranné spolupráce v jaderné energetice. Cílem Memoranda je mimo jiné rozvoj spolupráce společností na projektu dostavby třetího a čtvrtého energobloku JE Mochovce.

Skupina ÚJV, člen Skupiny ČEZ, představuje unikátní spojení výzkumných, technologických a výrobních firem. Vedouc společností je ÚJV Řež, a. s., dále zde jsou: Centrum výzkumu Řež s.r.o. (www.cvrez.cz), Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o. (www.uam.cz), Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (www. vzuplzen.cz) a EGP Invest, spol. s r.o. (www.egpi.cz) v Uherském Brodě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...