Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Druhý blok indické JE Kudankulam dosáhl plného výkonu

Druhý blok indické JE Kudankulam dosáhl plného výkonu

Publikováno: 25.1.2017
Rubrika: Jaderné

Spouštění druhého bloku indické jaderné elektrárny Kudankulam dosáhlo dalšího významného milníku – poprvé bylo dosaženo 100% výkonu. Nyní proběhnou poslední testy a blok bude moci vstoupit do garančního provozu. Tento blok staví Atomstrojexport, který patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

„Po dokončení fyzikálních testů při 90% výkonu a obdržení povolení od indického dozorného orgánu jsme v neděli v noci poprvé zvýšili výkon 2. bloku na 100 %. Mohli jsme tak přistoupit k poslední etapě dynamických zkoušek, která by podle plánu měla být dokončena v první polovině února. Potom bude následovat 72hodinový test stability provozu reaktoru a na závěr roční garanční provoz,“ řekl Andrej Lebeděv, viceprezident společnosti ASE pro projekty v jižní Asii. 

Zvýšení výkonu z 90 na 100 procent proběhlo v souladu s technologickými požadavky. Po dosažení nominální hodnoty výkonu je plánována komplexní dynamická zkouška, která bude trvat 15 dní. Během ní budou ověřeny projektové parametry základních systémů bloku a jeho dynamická stabilita při různých režimech odchylujících se od normálního provozu. V současnosti probíhá příprava bloku k této zkoušce.

Fyzikální spouštění 2. bloku JE Kudankulam bylo zahájeno v květnu 2016, kdy byla po dokončení přípravných prací zavezena do reaktoru první palivová kazeta z celkových 163. Všechny práce prováděli společně ruští a indičtí odborníci v přesném souladu s harmonogramem prací a bezpečnostními normami.

Povolení k zavezení paliva do reaktoru vydal indický dozorný úřad Atomic Energy Regulatory Board (AERB) na základě detailního posouzení bezpečnostních zpráv. Zavážení paliva trvalo méně než 7 dní, takže se jej podařilo úspěšně dokončit 4 dny v předstihu oproti stanovenému harmonogramu. Kontrolu zavážení prováděli inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a po udělení jejich souhlasu bylo na reaktor usazeno víko.

V červnu 2016 bylo úřadem AERB uděleno povolení k uvedení reaktoru na minimální kontrolovaný výkon, kterého bylo dosaženo o 13 dní později. V srpnu byl blok připojen k indické přenosové soustavě.

Projektu první části jaderné elektrárny Kudankulam se dodavatelsky účastnily i české firmy. Například společnost VÍTKOVICE dodala díly vysokotlakých ohříváků a parogenerátorů, SIGMA GROUP dodala čerpací agregáty, KABELOVNA KABEX přes 2500 kilometrů kabelů a ARAKO přes 1500 kusů průmyslových i speciálních armatur.

„Kabelovna Kabex je dlouholetým obchodním partnerem a dodavatelem významné ruské korporace pro atomovou energii – ROSATOM. Tuto pozici si Kabelovna Kabex vydobyla svoji unikátní výrobní technologií, která umožňuje vyrábět a dodávat kompletní kabelový systém, který obsahuje kabel, kabelové spojky a hermetické kabelové průchodky. Celý tento komplet (který unikátně, jako jeden z mála světových výrobců kabelů vyrábí ve svém závodě Kabelovna Kabex) plně zajišťuje dohodnutou kompatibilitu a hermetičnost mezi primární a sekundární zónou atomové elektrárny a má přímý dopad na bezpečnost a spolehlivost provozu atomových elektráren“, řekl  Anton Slobodin, statutární ředitel společnosti Kabelovna Kabex.


Inženýringová společnost ASE byla vytvořena v rámci formování inženýringové divize Rosatomu a vznikla spojením předních společností této oblasti: NIAEP, Atomstrojexport a Atomprojekt. Společnost ASE je jedním ze světových lídrů v inženýringu v oblasti jádra a celosvětově zaujímá 30% podíl na trhu výstavby jaderných elektráren. Má zastoupení, pobočky a operační kanceláře v 15 zemích světa a přes 80% jejího portfolia zakázek připadá na zahraniční projekty.

Společnost se zabývá projektováním a výstavbou jaderných elektráren velkého výkonu, ústavů jaderného výzkumu, výzkumných reaktorů, objektů pro nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem a teplárenských objektů. Také nabízí kompletní spektrum služeb typu EPC, EPC(M) a PMC pro libovolně složité průmyslové celky.

Společnost ASE vyvíjí a aktivně používá Multi-D, což je inovativní systém řízení projektů na výstavbu složitých průmyslových objektů, který umožňuje efektivněji řídit parametry projektu, jako jsou náklady, doba nutná k realizaci a kvalita.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Druhý blok indické JE Kudankulam dosáhl plného výkonu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (44x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...