Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Druhý blok JE Kudankulam byl připojen k přenosové síti

Druhý blok JE Kudankulam byl připojen k přenosové síti

Publikováno: 2.9.2016
Rubrika: Energetické strojírenství, Jaderné

V pondělí 29. srpna se spouštění druhého bloku indické jaderné elektrárny Kudankulam s reaktorem VVER-1000 posunulo do další fáze – blok byl přifázován k přenosové soustavě a začalo jeho energetické spouštění. Tato elektrárna se tak stává největším producentem elektřiny v Indii.

Klíčová slova: Kudankulam, Rosatom, VVER-1000

 

Andrej Lebeděv, viceprezident skupiny Atomstrojexport, generálního dodavatele elektrárny a součásti struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom k tomu uvedl: „V souladu s harmonogramem spouštění byly dokončeny všechny zkoušky reaktoru a souvisejících zařízení při malém výkonu. Tím bylo potvrzeno, že provozní parametry systémů a zařízení odpovídají projektovým.“

Po přifázování bloku k síti začne etapa testování systémů a zařízení celého bloku na stabilitu provozu při různých hodnotách výkonu. V několika fázích bude výkon zvýšen až na 100 % nominální hodnoty a proběhne 72hodinová zkouška při tomto výkonu. Na základě výsledků těchto zkoušek bude podepsán protokol o předání bloku zákazníkovi.

Reaktor VVER-1000 druhého bloku JE Kudankulam dosáhl minimálního kontrolovatelného výkonu 10. července. V této lokalitě byly v únoru letošního roku zahájeny výkopové práce pro druhou dvojici bloků s reaktory VVER-1000, betonování základů má být zahájeno v březnu 2017. V Indii je plánována výstavba dalších 8 bloků s reaktory typu VVER.

Jaderná elektrárna Kudankulam má velký význam z hlediska bezpečnosti, protože jde o mezistupeň mezi původními rektory typu VVER-1000 a dnešními reaktory VVER-1200, které patří do generace III+ (první z těchto reaktorů je nyní energeticky spouštěn v ruské Novovoroněžské JE). Indická elektrárna má některé inovativní bezpečnostní systémy založené na pasivním principu, tedy ke svému spuštění a provozu nevyžadují zásah obsluhy ani napájení elektřinou. Jde například o systém odvodu tepla z reaktoru do atmosféry přes tepelné výměníky na střeše reaktorové budovy, který slouží k dochlazování bloku po odstavení. Dále je zde systém rychlého vstřiku kyseliny borité, který zálohuje standardní systémy okamžitého odstavení reaktoru, a lapač taveniny, který za všech podmínek zajistí izolaci roztaveného paliva od životního prostředí.

Elektrárna Kudankulam má také význam pro lokální obyvatelstvo, protože část jejího výkonu je používána k odsolování mořské vody pro vlastní spotřebu a také pro dodávky pitné vody do okolních obcí.

Na výstavbě jaderné elektrárny Kudankulam se významně podílely i české firmy. Například dodávky společnosti ARAKO činily přes 2 milióny korun. Dále zde byly použity čerpací agregáty společnosti SIGMA GROUP, kabely společnosti KABELOVNA KABEX a vysokotlaké ohříváky firmy VÍTKOVICE.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (49x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...