Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    První blok JE Kudankulam byl předán indické straně. Na jeho výstavbě se podílely i české firmy

První blok JE Kudankulam byl předán indické straně. Na jeho výstavbě se podílely i české firmy

Publikováno: 16.8.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Energetické strojírenství

Indický premiér Narendra Modi a ruský prezident Vladimír Putin prostřednictvím videokonference uvedli minulý týden do provozu první blok indické jaderné elektrárny Kudankulam. Blok s reaktorem VVER-1000 dodává do sítě elektřinu v rámci zkušebního provozu už od 31. prosince roku 2014. Jadernou elektrárnu Kudankulam staví ruská společnost Atomstroyexport, která je dceřinou firmou ruské státní jaderné korporace Rosatom, a indická firma Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL).

Klíčová slova: Kudankulam, reaktor VVER-1000, Rosatom

Kontrakt na výstavbu JE Kudankulam podepsala Indie ještě se Sovětským svazem v roce 1988. Výstavba elektrárny však začala až v roce 1997, a to kvůli politickým a ekonomickým důvodům spojeným s rozpadem Sovětského svazu v roce 1991.

Ředitel jaderné elektrárny Kudankulam R. S. Sundar uvedl, že druhý blok elektrárny bude připraven k provozu na konci letošního srpna.

Premiér Modi řekl, že první blok jaderné elektrárny Kudankulam byl důležitým milníkem v pokračujících snahách Indie rozvíjet čistou energetiku. „Vždy jsem si hluboce vážil naší spolupráce s Ruskem a jsem rád, že jsme společně dokončili první blok JE Kudankulam. Je to jeden ze signálů, který poukazuje na naši snahu společně rozvíjet čisté zdroje elektřiny,“ uvedl. „První blok JE Kudankulam o výkonu 1000 MWe je nejvýkonnějším energetickým blokem v Indii. V lokalitě této jaderné elektrárny bude podle plánů vybudováno ještě dalších pět 1000MWe  jaderných bloků,“ dodal indický premiér.

Na výstavbě jaderné elektrárny Kudankulam se významně podílely i české firmy.  Například dodávky společnosti Arako činily přes 2 milióny korun. Dále zde byly použity čerpací agregáty společnosti Sigma Group, kabely společnosti KABELOVNA KABEX a vysokotlaké ohříváky firmy Vítkovice a.s.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...