Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    České firmy dodaly na indickou jadernou elektrárnu Kudankulam zařízení téměř za miliardu korun

České firmy dodaly na indickou jadernou elektrárnu Kudankulam zařízení téměř za miliardu korun

Publikováno: 18.7.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Pro novou indickou elektrárnu Kudankulam, kterou v minulých dnech začali uvádět do provozu indičtí a ruští experti, dodalo nejrůznější zařízení několik českých firem, mezi nimiž jsou Sigma Group, Arako, Vitkovice Machinery Group a další.

Klíčová slova: jaderná elektrárna

Potvrdil to Leoš Tomíček, výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas, dceřinné firmy Státní korporace Rosatom. „Jednalo se o armatury, čerpadla, kabely a další zařízení za téměř miliardu korun. Například firma Kabelovna Kabex pro Kudankulam vyrobila 2,5 tisíce kilometrů kabelů nebo společnost ARAKO na 1500 kusů uzavíracích a regulačních armatur,“ řekl Tomíček a doplnil: „Jen za loňský rok dodaly české firmy na elektrárny, které staví Rosatom, zařízení vyrobené v České republice v hodnotě blížící se 3 miliardám korun. S českými kolegy spolupracujeme dlouhodobě a počítáme s nimi i pro naše příští projekty. Jedná se totiž o mimořádně kvalitní a spolehlivé partnery“.
Vzhledem k tomu, že se jaderná elektrárna Kudankulam s reaktory VVER generace 3+ nachází v seismicky aktivní oblasti, museli dodavatelé splnit tomu odpovídající bezpečnostní požadavky. „Museli jsme se vyrovnat se speciálními požadavky, které souvisely s tím, v jaké oblasti se nová indická jaderná elektrárna nachází,“ potvrdil ředitel obchodní jednotky Energetické inženýrství společnosti Vítkovice Power Engineering Oleg Hruška. Společnost Sigma Group se podle marketingového ředitele Miroslava Veselého s požadavky ruských a indických jaderných specialistů také úspěšně vyrovnala. „Počítáme s tím, že účast na dodávkách pro jadernou elektrárnu Kudankulam zajistí českým firmám výborné reference pro další potenciální příležitosti na indickém energetickém trhu a otevře cestu k dalším zakázkám.“ doplňuje Miroslav Veselý.
„V elektrárně jsou zabudovány systémy pasivního odvodu tepla, které umožňují v případě mimořádných událostí automatické chlazení bez potřeby zapojení lidského faktoru. Systém se obejde bez energie a vylučuje opakování podobné situace, jaká nastala v jaderné elektrárně Fukušima,“ vysvětluje Alexandr Kvaša, zástupce ředitele výstavby elektrárny Kudankulam. Zároveň zdůraznil význam lapačů taveniny aktivní zóny, které by i v případě vysoce nepravděpodobné těžké havárie zabránily roztavenému reaktoru proniknout do okolního prostředí.
Na obou blocích jaderné elektrárny Kudankulam byly instalovány moderní aktivní a pasivní bezpečnostní systémy. Reaktorová nádoba je zabezpečená před zemětřesením, tsunami, tornády, uragány nebo pádem letadla.
Kudankulam má ještě jednu zvláštnost: její součástí je systém výroby pitné vody odsolováním mořské pro celkové zabezpečení potřeb elektrárny. Indická korporace pro jadernou energii vzala do úvahy klimatické podmínky v oblasti i potřeby rozvinutého zemědělství a rozhodla o tom, že voda z místních zdrojů v elektrárně používána nebude. Místo toho zajistila samostatné zabezpečení elektrárny pitnou vodou. Mořská voda je odsolena ve speciálním zařízení a potom putuje do systému přípravy vody pro technologické potřeby elektrárny, kde se jsou zabezpečeny všechny její potřebné chemické vlastnosti
První blok JE Kudankulam byl uveden do provozu 13. července 2013. Za několik měsíců začne dodávat elektřinu do indické elektrické sítě a nepřetržitě zásobovat energií řadu indických států. Stavba druhého bloku je v závěrečné fázi a aktuálně probíhají projektové práce a příprava k výstavbě druhé fáze, tedy třetího a čtvrtého bloku elektrárny.
Projekt AES-92, podle kterého je postavena, vyvinutý v moskevském ústavu Atomenergoprojekt plně splňuje požadavky současných normativně-technických kritérií Ruské Federace, Mezinárodní agentury pro atomovou energii a získala certifikát splnění parametrů EUR (European Utility Requirements), které se začaly u jaderných elektráren uplatňovat po roce 2000.

ROSATOM je ruská státní společnost zabývající se jadernou energií. Sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí - všechny civilní ruské společnosti zabývající se jaderným programem, výzkumné organizace a flotilu jaderných plavidel (jedinou na světě).
Má 260.000 zaměstnanců, v roce 2011 dosáhl obratu 479 mld. rublů (309 miliard Kč). Více informací (v angličtině a v ruštině) naleznete na www.rosatom.ru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (73x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (49x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...