Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    V Indii probíhá fyzikální spouštění druhého bloku JE Kudankulam

V Indii probíhá fyzikální spouštění druhého bloku JE Kudankulam

Publikováno: 19.5.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Dne 18. května 2016 bylo na indické jaderné elektrárně Kudankulam dokončeno zavážení paliva do reaktoru druhého bloku. Během sedmi dnů bylo pracovníky elektrárny zavezeno všech 163 palivových souborů. Díky zkušenostem ze spouštění prvního bloku se podařilo tuto činnost dokončit o 4 dny dříve, než požadoval časový harmonogram.

Klíčová slova: Kudankulam, reaktor

Reaktor je nyní připraven na dosažení minimálního kontrolovaného výkonu, což indická společnost pro atomovou energii NPCIL plánuje udělat během následujících několika dní, čímž bude ukončena etapa fyzikálního spouštění. Dalším krokem bude připojení nového reaktoru vybudovaného ruskou státní korporací pro jadernou energii Rosatom k indické přenosové síti a provedení nezbytných stovek zkoušek správné funkce jednotlivých zařízení. Podle odhadů expertů se tak stane v létě 2016.

První blok JE Kudankulam, který byl připojen k indické rozvodné síti v říjnu 2013, již dosáhl svého nominálního výkonu 1000 MWe a dodává elektrickou energii obyvatelům ve státech Tamilnádu (poměr elektřiny dodané do sítě tohoto státu odpovídá výkonu asi 563 MWe), Kérala (133 MWe), Karnátaka (221 MWe), Ándrapradéš (50 MWe) a svazovém teritoriu Puttučéri (33 MWe).

První etapa výstavby JE Kudankulam, která obsahuje první dva bloky této elektrárny s reaktory VVER-1000, se tímto krokem blíží ke svému úspěšnému zakončení. V roce 2014 podepsaly Rusko a Indie rámcovou dohodu o druhé etapě výstavby této jaderné elektrárny (druhá dvojice reaktorů VVER-1000) a také plán, který předpokládá vybudování alespoň 12 bloků jaderných elektráren v Indii s využitím ruských technologií, a to i v lokalitě Kudankulam (zde by mělo stát až osm bloků s reaktory VVER-1000).

Stojí za zmínku, že české společnosti jsou v rámci spolupráce s Rosatomem dodavateli zařízení pro její indický projekt: pro první etapu výstavby realizovaly smlouvy v celkové hodnotě kolem miliardy korun. Společnost ARAKO dodala 1600 kusů armatur, Kabelovna KABEX téměř 3000 km kabelů. Mezi dodavately jsou i VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, SIGMA GROUP a další společnosti.

Vítáme fyzikální spouštění nového bloku v Indii a jsme rádi, že naše společnost přispěla k tomuto úspěchu. Kabelovna KABEX dodala pro tento projekt tisíce kilometrů vysoce kvalitních výrobků, které odpovídají mezinárodním i ruským požadavkům. Jsem přesvědčen, že naše spolupráce s Rosatomem při výstavbě jaderných elektráren bude pokračovat i nadále,“ řekl generální ředitel společnosti Kabelovna KABEX Anton Slobodin.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...