Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Čína úspěšně ukončila testy reaktoru na bázi rychlých neutronů, který byl vybudován za účasti Rosatomu

Čína úspěšně ukončila testy reaktoru na bázi rychlých neutronů, který byl vybudován za účasti Rosatomu

Publikováno: 15.1.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Čínští a ruští experti přistoupili k hodnocení výsledků práce reaktoru reaktorového zařízení (RZ) na bázi rychlých neutronů CEFR. Etapa zkušebně-průmyslového provozu tohoto reaktoru, který byl spuštěn na 100% výkon a úspěšně absolvoval 144 hodin provozu, byla dokončena 22. prosince 2014.

Klíčová slova: reaktor, neutrony CEFR

Reaktor CEFR o výkonu 65 МW byl vybudován za účasti expertů z podniků Státní korporace pro atomovou energii Rosatom: společnosti OKBM Afrikantov, společnosti OKB Gidropress (obě dvě jsou součástí strojírenské divize Rosatomu – Atomenergomaš), Palivové společnosti TVEL, Federálního státního unitárního podniku PEI Lejpunskogo a akciové společnosti Atomprojekt.

Společnost OKBM Afrikantov vyprojektovala, vyrobila a dodala čerpací a chladící zařízení, speciální zařízení pro výměnu paliva, přístroje, sodíkové technologie, výkonné mechanizmy SU3, části korpusu reaktoru a další. Zároveň dohlížela na výrobu zařízení RZ.

Základem CEFR jsou principy reaktorového zařízení na bázi rychlých neutronů BN-600. Technický projekt reaktoru byl vytvořen v Rusku a na jeho základě čínští experti postavili budovy, smontovali konstrukce a vyrobili všeobecné zařízení elektrárny. Úspěšné ukončení této práce vytváří vynikající předpoklady pro další rozšíření spolupráce podniků státní korporace Rosatom s Čínskou lidovou republikou při rozvoji jaderné energetiky,“ prohlásil hlavní inženýr projektu RZ BN-800 na Bělojarské jaderné elektrárně a koordinátor projektu CEFR, Vladimir Sedakov.

Rusko je světovým lídrem v oblasti reaktorů na bázi rychlých neutronů. Na Bělojarské JE je od roku 1980 v provozu jediný průmyslový reaktor na bázi rychlých neutronů na světě – BN-600 o výkonu 600 MW. V létě loňského roku byla spuštěna kontrolovaná štěpná reakce v reaktoru BN-800, jehož spuštění na plný výkon je plánováno na letošní rok.

Pro informaci

Akciová společnost Atomenergomaš – energeticko-strojírenská divize Státní korporace Rosatom, je jednou z nejvýznamnějších energetických společností Ruska Je dodavatelem efektivních komplexních projektů pro jadernou a tepelnou energetiku, plynový a petrochemický průmysl. Společnost se skládá z více než 30 výrobních, vědeckovýzkumných a inženýringových podniků na území Ruska i dalších zemí.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 jsou za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...