Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Čeští veteráni jaderného průmyslu byli oceněni medailemi za přínos k jeho rozvoji

Čeští veteráni jaderného průmyslu byli oceněni medailemi za přínos k jeho rozvoji

Publikováno: 27.10.2015, Aktualizováno: 29.10.2015 22:01
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

V budově Národního domu na Smíchově v Praze se minulý týden uskutečnilo slavnostní ocenění zasloužilých českých pracovníků z oblasti jaderného průmyslu u příležitosti 60. výročí zahájení využívání jádra k mírovým účelům v České republice. Slavnostního večera se zúčastnili veteráni jaderného průmyslu z Ruska, Ukrajiny a Čech, stejně jako členové Mezinárodního svazu jaderné energetiky a průmyslu. Za zvláštní zásluhy v oblasti mezinárodní spolupráce byli oceněni čestným uznáním ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom: technický poradce generálního ředitele společnosti ŠKODA JS a. s., Jan Zdebor, autor více než 200 vědeckých prací v oblasti jaderné energetiky, Petr Otčenášek, odborníci na mezinárodní jaderné projekty Pavel Šotola a Jan Petr, hlavní expert ÚJV Řež Zdeněk Kříž, expert a konzultant v oblasti jaderné energie Jozef Víta, generální ředitel společnosti Euroenergy Jaromír Novák, generální ředitel ÚJV Řež Karel Křížek a expert na bezpečné skladování a uložení jaderného paliva společnosti EGP Invest Jan Benešík.

Jaderná energie v současné době tvoří více než třetinu výroby elektřiny v rámci České republiky, tuzemské strojírenské firmy vyvážejí svoji produkci do mnoha zemí a vědecké i aplikované projekty českých expertů jsou známé a oceňované i na světové úrovni. Základem tohoto úspěchu se stala Dohoda o pomoci při rozvoji výzkumu ve fysice atomového jádra a při využívání atomové energie pro potřeby národního hospodářství, která byla uzavřena mezi ČSSR a SSSR 24. dubna roku 1955.

Okamžitě po podpisu dokumentu byl založen Ústav jaderné fyziky (nyní ÚJV Řež, a. s.), a v září 1955 začala fungovat Fakulta technické a jaderné fysiky při Karlově universitě (od roku 1959 byla přejmenována na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou při ČVUT). Výstavba první jaderné elektrárny v ČSSR, kterou byla JE Jaslovské Bohunice, byla zahájena v roce 1958.

V současné době již můžeme hovořit o unikátnosti českého jaderného průmyslu – do konce 20. století československý průmysl vyrobil 24 reaktorů VVER, z nich bylo jednadvacet reaktorů VVER-440 a tři VVER-1000. Čeští vědci přinesli zásadní vklad do zdokonalování technologie VVER, do zvyšování její bezpečnosti a spolehlivosti.

V současné době se čeští experti aktivně účastní projektů Rosatomu, mezi nimiž je výstavba bloků s reaktory VVER-1200 na Novovoroněžské a Leningradské jaderné elektrárně a vývoj reaktorů na bázi rychlých neutronů BN-800, výstavba výzkumného reaktoru MBIR v ruském Dimitrovgradu, výstavba indické jaderné elektrárny Kundankulam, turecké Akkuyu a další projekty v různém stupni realizace.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky, a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazení JE z provozu a zpracování vyhořelého jaderného paliva. Rosatom je vlastníkem i operátorem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 33 bloků, které produkují 16% veškerého objemu elektrické energie v Rusku. Rosatom zaujímá špičkovou pozici na světovém trhu jaderných technologií. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu má hodnotu 100,3 miliard amerických dolarů a patří do něj 27 bloků jaderných elektráren.

 

 

 

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Veterani_3Veterani_2Veterání_1

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (58x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (56x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...