Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Čína kývla na pozvání MPO a na MSV plánuje samostatný pavilon

Čína kývla na pozvání MPO a na MSV plánuje samostatný pavilon

Publikováno: 4.8.2015
Rubrika: Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události

Čínská lidová republika potvrdila svou účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2016 (MSV) v Brně. Pro příští rok dokonce plánuje samostatný čínský pavilon velkých rozměrů a realizaci řady souvisejících akcí, seminářů a odborných fór. V roce 2016 by se veletrhu měla zúčastnit již jako klíčová partnerská země (Partner Country).

„Jsem přesvědčen, že díky značnému posunu v bilaterálních vztazích, jenž je zásluhou této vlády, Čína zařadila účast na MSV Brno 2016 mezi svoje hlavní zahraniční výstavní akce a navázala na sérii svých kolektivních účastí na tomto prestižním veletrhu. Za tímto rozhodnutím se skrývá i intenzivní pomoc našeho ministerstva a spolupráce s organizátorem veletrhu, jímž jsou Veletrhy Brno" komentoval významné čínské zastoupení na MSV ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Účast Číny na MSV 2016 tak bezpochyby přispěje k dalšímu prohloubení hospodářské spolupráce a obchodní výměny mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou, zejména v tradiční oblasti strojírenství, dopravních prostředků ale i nových technologií. Naše firmy mají v Číně co nabídnout, máme dobré zkušenosti z oblastí, jež Čína nyní řeší, například technologie pro ochranu životního prostředí“dodal ministr Jan Mládek. Ministr Mládek v minulém týdnu poskytl rozsáhlý rozhovor pro ústřední čínskou televizi CCTV a stanici Henan TV, v němž mj. zmínil obory, v nichž by se mohly české firmy na čínském trhu dobře uplatnit a představil Českou republiku jako vynikající destinaci pro čínské investory.   

Zájem o účast Číny na MSV projevovali zástupci ČR již dlouhodobě. Ministerstvo průmyslu a obchodu v této věci opakovaně jednalo s vrcholnými zástupci čínského velvyslanectví, paní velvyslankyní Ma Keqing a obchodním radou Chengem Yongru. Ministr Jan Mládek vyjádřil v dopise svému protějšku, ministrovi obchodu ČLR, velký zájem České republiky na čínské účasti.

„Jednalo se o sérii několika jednání, respektive sérii pozvání z úst mnoha představitelů vlády ČR. Těší nás proto, že klíčovou roli v pozvání čínské strany sehrálo právě MPO,“pochvaluje si úspěšná jednání ministr Mládek.

"Těší nás, že po několika letech přijalo vedení CCPIT myšlenku vystoupení Číny jako partnerské země Mezinárodního strojírenského veletrhu. Takové akce organizuje Čína jen v zemích prioritního zájmu. Jde o rozhodnutí nejvyšších čínských vládních míst. Je to potvrzení nastolení kvalitativně nových vztahů mezi Českou republikou a Čínou, o které se zasloužila tato vláda. Bez přímé podpory vedení MPO v této záležitosti a osobního pozvání pana ministra Mládka by účast Číny v  plánovaném formátu nebyla možná,“ komentoval příslib účasti Číny jako partnerské země MSV Brno 2016 Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno a.s.

Pozvání na veletrh zaznělo z úst premiéra Bohuslava Sobotky v rámci Summitu premiérů v Bělehradě i prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvě Číny. Zájem o účast během jednání s čínskými partnery zmiňoval i náměstek ministra Jana Mládka Jiří Havlíček.

"Těší nás potvrzený zájem Číny o účast na MSV 2016. Doufejme, že se nám zároveň podaří získat Čínu, respektive její účast na tomto veletrhu, v podobě partnerské země. Za tímto účelem by v průběhu letošního MSV měl do ČR za čínskou stranu docestovat přípravný tým,“ sdělil náměstek pro zahraniční obchod Vladimír Bärtl.

Poslední jednání vedl náměstek ministra Vladimír Bärtl s viceprezidentem China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) panem Yu Pingem. Výsledkem tohoto jednání bylo vystavení zvacího dopisu s pozváním k účasti na MSV 2016 či 2017 jako partnerské země, které Čína v tomto týdnu přijala.

„Účast Číny na MSV je pro nás klíčová. V letošním roce počítáme s účastí provincie Hebei jakožto čestného hosta. V příštím roce bychom však v ČR rádi Čínu přivítali jako partnerskou zemi MSV,“ vysvětil náměstek Vladimír Bärtl.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...