Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rosatom získal stavební povolení pro rychlý reaktor MBIR

Rosatom získal stavební povolení pro rychlý reaktor MBIR

Publikováno: 21.5.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Vědeckovýzkumný ústav jaderných reaktorů získal 8. května 2015 od federální služby pro ekologický, technologický a jaderný dohled (Rostechnadzor) stavební licenci pro reaktor MBIR. Tento ústav je součástí státní korporace pro jadernou energii Rosatom.

Klíčová slova: MBIR, Rosatom

Získání licence, jejíž platnost je 10 let, umožňuje Vědeckovýzkumnému ústavu jaderných reaktorů přistoupit k počáteční fázi výstavby. Na léto tohoto roku je plánováno zahájení prací na betonování základové plošiny hlavní budovy MBIRu.

Počátek výstavby MBIRu, který se stane nejvýkonnějším z provozovaných, projektovaných a budovaných výzkumných reaktorů na bázi rychlých neutronů na světě, otevírá zcela novou stránku v dějinách našeho ústavu. Ten je nejvýznamnějším vědeckovýzkumným centrem, v němž je realizováno celé spektrum výzkumu jaderných reaktorů. Víceúčelový výzkumný reaktor MBIR má nahradit rychlý výzkumný reaktor BOR-60, který je v provozu téměř 50 let, a zajistit zásadní rozšíření experimentálních možností v oboru, stejně jako vytvoření unikátní technologické základny Mezinárodního výzkumného centra MBIR,“ prohlásil ředitel Vědeckovýzkumnému ústavu jaderných reaktorů Alexandr Tuzov v reakci na získání licence pro výstavbu reaktoru MBIR.

Přípravy projektu reaktoru MBIR se účastní i Češi. V rámci kontraktu v hodnotě 2,5 milionu euro (přes 60 milionů korun) vypracovala společnost EGP INVEST, spol. s r. o. z Uherského Brodu projekt strojovny pro MBIR.

Navázání přímé spolupráce s ruským jaderným průmyslem v rámci projektu MBIR vnímáme jako jedinečnou možnost pro další rozvoj naší firmy. Je to zcela zásadní referenční kontrakt, jehož úspěšná realizace nám umožní vstup na nové zahraniční trhy,“ řekl Petr Sláčala ředitel společnosti.

Společnost EGP Invest počítá také s další spoluprací s ruským jaderným průmyslem v rámci projektu MBIR. „EGP INVEST, spol. s r. o. v současné době očekává výsledky výběrových řízení na dodavatele rozhodujících technologických zařízení pro projekt MBIR. Také předpokládá, že bude i nadále zapojena do pokračování projektových prací na realizační projektové dokumentaci strojovny včetně vyvedení výkonu reaktoru MBIR," říká František Fiedler, ředitel Divize strojní a jaderné technologie EGP INVEST, spol. s r. o.

Projekt MBIR bude víceúčelový výzkumný rychlý reaktor, který bude vybudován na pozemku Vědeckovýzkumného ústavu jaderných reaktorů v Dimitrovgradě a jehož uvedení do provozu je plánováno na roku 2019. Celková cena projektu činí 16,4 miliardy rublů (přibližně 10,2 miliardy korun). Po uvedení do provozu se tento reaktor o tepelném výkonu 150 MWt stane nejvýkonnějším výzkumným reaktorem ve světovém měřítku (pro srovnání český výzkumný reaktor LVR-15 v Řeži má výkon 10 MW).

Podle údajů Mezinárodní agentury pro atomovou energii je dnes po celém světě provozováno cca 240 výzkumných reaktorů. Dalších cca 360 výzkumných reaktorů již bylo vyřazeno z provozu. Největší počet provozovaných jaderných výzkumných reaktorů na světě je v Rusku (62), následují Spojené státy (54), Japonsko (18), Francie (15), Německo (14) a Čína (13). V České republice existují tři neenergetické reaktory – dva výzkumné v ÚJV Řež a jeden školní reaktor na ČVUT v Praze.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...