Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rosatom zahájil výstavbu Kurské JE-II s reaktory nové generace VVER-TOI

Rosatom zahájil výstavbu Kurské JE-II s reaktory nové generace VVER-TOI

Čtyři bloky s reaktory VVER-TOI, nejmodernější verzí reaktorů typu VVER, nahradí současnou čtveřici bloků ruské Kurské jaderné elektrárny s reaktory RBMK-1000.

Klíčová slova: VVER, Rosatom, reaktor

Povolení k výstavbě bylo získáno 9. června 2016 a následně začaly na staveništi výkopové práce. Bagry nyní odtěží zeminu a připraví pískový podklad pod betonové základy budov budoucí elektrárny. Podle plánu by v květnu 2018 mělo začít betonování základů a zahájení fyzikálního spouštění prvního bloku je očekáváno koncem roku 2022.

Výstavbu zahájila ruská společnost Rosenergoatom, provozovatel všech ruských jaderných elektráren a součást ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom. Generálním projektantem i dodavatelem čtyř nových bloků je společnost NIAEP (také součást Rosatomu), která tuto roli zastává i na právě spouštěné Novovoroněžské JE-II s dvojicí bloků typu VVER-1200 verze AES-2006, která byla nabízena ve zrušeném tendru na rozšíření české JE Temelín.

Reaktor VVER-TOI je typový projekt dnes nejpokročilejší generace III+, který má optimalizované technickoekonomické parametry. Evolučně vychází ze zmíněné verze reaktoru VVER-1200 AES-2006 navazující na reaktory VVER-1000, které jsou po celém světě v provozu v počtu 30 bloků včetně dvou v českém Temelíně. Instalovaný výkon reaktoru VVER-TOI činí 1255 MWe.

K projektování jaderného bloku s reaktorem VVER-TOI byly použity nejmodernější výpočetní technologie a k řízení výstavby bude použita pokročilá metodika řízení Multi-D. Ta umožňuje efektivní řízení výstavby, především zajišťuje dodržení časového harmonogramu a stanoveného rozpočtu. K jejím dosavadním úspěchům se řadí třetí blok ruské Rostovské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1000, který byl uveden do provozu s tříměsíčním předstihem oproti stanovenému termínu. Jeho výstavbu řídila také společnost NIAEP.

Při přípravě nového typového projektu bylo maximálně využito zkušeností z výstavby posledních bloků s reaktory VVER: Novovoroněžské JE-II a Leningradské JE-II s reaktory VVER-1200.

Projekt bloku s reaktorem VVER-TOI přináší oproti svému předchůdci AES-2006 zvýšenou seismickou odolnost důležitých budov elektrárny, velkou variabilitu výkonu bloku (rychlá možnost přizpůsobení aktuálním potřebám přenosové sítě), zvýšenou odolnost proti pádu těžkých objektů na budovu hlavního výrobního bloku (budova vydrží i pád 400 tun těžkého letadla) a použití paliva MOX.

K základním požadavkům na elektrárnu s reaktorem VVER-TOI patří odolnost vůči extrémním vnějším událostem vyvolaných člověkem i přírodního původu (exploze, povodeň, tornádo apod.) a nezávislost na externím napájení elektřinou a vodou v případě nouzového stavu. Projekt odpovídá všem současným standardům a požadavkům na jaderné elektrárny uplatňovaným po celém světě a je použitelný ve všech klimatických oblastech od tropických po polární kraje.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (56x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...