Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Na Novovoroněžské jaderné elektrárně byla dokončena další etapa výstavby reaktorů VVER-1200

Na Novovoroněžské jaderné elektrárně byla dokončena další etapa výstavby reaktorů VVER-1200

Publikováno: 21.11.2012
Rubrika: Tiskové zprávy, Elektrárny, Jaderné

Jaderná elektrárna Novoroněžská-2 je jednou ze tří právě budovaných jaderných elektráren VVER-1200 generace 3+ na území Ruské federace. Dalšími projekty tohoto typu jsou jaderné elektrárny Baltická a Leningradská-2. Projekt VVER-1200 nabízí i česko-ruské Konsorcium MIR.1200 v tendru na dostavbu JE Temelín. Lídrem konsorcia je česká ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala ruské podniky Atomstrojexport a OKB Gidropress, dceřiné společnosti skupiny Rosatom.

Klíčová slova: jaderná elektrárna, výstavba reaktorů

Jak v minulých dnech informovala společnost Atomenergoprojekt, která je generálním architektem a hlavním investorem projektu, výstavba Novovoroněžské jaderné elektrárny pokračuje přesně podle stanoveného harmonogramu.
Zvláštností budovaných bloků v Novovoroněži je, že na každý blok jaderné elektrárny bude připadat pouze jedna chladící věž místo tradičních dvou. Tímto způsobem se při zachování všech technologických a bezpečnostních kritérií sníží kapitálová náročnost projektu, zmenší se zastavěná plocha a sníží se náklady na vlastní spotřebu elektrické energie.
V první polovině listopadu byla na Novovoroněžské JE-2 dokončena betonáž základů chladicí věže druhého bloku jaderné elektrárny. Chladicí věž prvního bloku Novovoroněžské JE-2 již dosáhla výšky 171 metrů, stanovené v projektové dokumentaci, a nyní ji čeká montáž opěr skrápěcího systému. Podle plánu byla na 2. bloku v minulých týdnech také zahájena betonáž čtvrté a páté sekce ochranné obálky reaktorovny.

Konsorcium MIR.1200 je jedním ze tří uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstroyexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR. 1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1500 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...