Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rozvoj jaderné energetiky v Rusku znamená nové příležitosti i pro české firmy

Rozvoj jaderné energetiky v Rusku znamená nové příležitosti i pro české firmy

Publikováno: 23.8.2016, Aktualizováno: 24.8.2016 10:19
Rubrika: Jaderné, Energetické strojírenství

Ruská vláda publikovala 9. srpna nařízení, které naznačuje, že země plánuje do roku 2030 postavit až 11 nových jaderných reaktorů – včetně dvou rychlých sodíkem chlazených reaktorů typu BN-1200. Dokument, který se zabývá místními plány pro energetiku v období do roku 2030, rovněž podtrhl 6 bodů spojených s radioaktivním odpadem.

Klíčová slova: VVER, Atomenergoprojekt

Mezi zmiňovaných 11 nových jaderných reaktorů se nepočítají ty, které se již nyní staví v jaderných elektrárnách Kaliningrad, Novovoroněž, Leningrad a Rostov, a nepočítá se mezi ně ani plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která se staví v Baltických loděnicích. Reaktory typu BN-1200 mají být postaveny v Bělojarské a Jihouralské jaderné elektrárně.

Dokument rovněž schvaluje výstavbu zařízení na produkci uranovo-plutoniového nitridového paliva a výstavbu rychlého reaktoru BREST-OD-300, která má začít v roce 2025. Právě reaktor BREST-OD-300 je součástí projektu ruské státní jaderné korporace Rosatom s názvem ‚Proryv‘ neboli ‚průlom‘, jehož cílem je uzavření jaderného palivového cyklu. V případě úspěchu tohoto projektu by se minimalizovalo množství radioaktivního odpadu pocházejícího z jaderné energetiky.

Dále vydaný dokument schvaluje výstavbu bloku s reaktorem VVER-600 na jaderné elektrárně Kola a realizaci celkem sedmi jaderných bloků s reaktory VVER-TOI v jaderných elektrárnách Kola II, Smolensk II, Nižnij Novgorod, Kostroma a v plánované jaderné elektrárně Tatar.

Ruská jaderná inženýrská společnost OKBM Afrikantov vyvíjí reaktor BN-1200 jako další evoluční krok k reaktorovým designům budoucnosti.  Podle plánů má být tento reaktor poprvé do komerčního provozu uveden v roce 2025 v závislosti na zkušenostech získaných z provozu čtvrtého bloku Bělojarské jaderné elektrárny s rychlým reaktorem BN-800 o výkonu 789 MWe.

Společnost Atomenergoprojekt odhalila reaktorový design VVER-TOI v roce 2010. Design vychází z reaktorů VVER-1200.

Státní dekret datovaný k 1. srpnu letošního roku zahrnuje také schválení pro výstavbu skladů radioaktivních odpadů třetí a čtvrté kategorie (málo a středně radioaktivní odpad) postavených těsně pod povrchem země.  Skladiště mají být vybudována v závodech Ural Electrochemical Integrated Plant (kapacita 48 000 metrů krychlových), Mayak (kapacita 100 000 metrů krychlových) a Siberian Chemical Combine (kapacita 200 000 metrů krychlových).

Další – tentokrát podpovrchové úložiště pro málo a středně radioaktivní odpady s kapacitou 50 000 metrů krychlových – bylo schváleno pro lokalitu Sosnovy Bor v Leningradské oblasti.

Nakonec dokument schválil výstavbu hlubinného úložiště pro radioaktivní odpady první kategorie s kapacitou 4 500 metrů krychlových a pro odpady druhé kategorie s kapacitou 155 000 metrů krychlových v Nižněkanském granitoidním skalním masivu v Krasnojarském regionu.

Výše uvedené plány na novou výstavba jaderných elektráren v Rusku spolu s více než 20 projekty nových jaderných zdrojů s reaktory VVER v různých stupních realizace mimo území Ruska znamenají, že vzniká prostor pro kapacitní posílení výroby zařízení jaderných elektráren v Rusku kapacitami našeho jaderného průmyslu. Nejaktuálnější výzvou jsou pro náš jaderný průmysl projekty výstavby nových jaderných zdrojů s reaktory VVER – 1200 ve Finsku, Maďarsku a v Turecku,“ řekl Miroslav Kawalec, místopředseda České nukleární společnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...