Nacházíte se:  Úvod    Údržba    Defektoskopie    Problematika zkoušení heterogenních svarových spojů na JE typu VVER

Problematika zkoušení heterogenních svarových spojů na JE typu VVER

Publikováno: 14.9.2013
Rubrika: Defektoskopie

Zkoušení heterogenních svarů je velmi důležitou oblastí provozních kontrol, zejména z důvodu jejich náchylnosti ke koroznímu praskání. Proto je velmi důležité nalézt metodu, která zaručí detekci všech necelistvostí, které se mohou v těchto svarových spojích nacházet, a zároveň bude schopna určit jejich rozměry s velmi vysokou přesností.

Z pohledu ultrazvukového zkoušení patří heterogenní svarové spoje k nejsložitějším aplikacím. Je to dáno tím, že tyto svarové spoje a zejména austenitický materiál jsou charakteristické hrubozrnnou strukturou s výrazně orientovanými dendrity. Dále obsahují austenitický návar na rozhraní feritického materiálu a austenitického svaru. Tento návar je charakteristický velkým rozptylem UZ vlnění na zrnech struktury, lomem na rozhraní a ohybem ultrazvukového svazku. Proto by měl být u těchto svarů kladen veliký důraz na prováděné kontroly.

Jedním z nejvíce problematických svarů, z hlediska UZ kontrol, je svar kolektoru parogenerátoru, který se nachází na JE Dukovany. U tohoto svaru je kontrola zkomplikována jednostranným přístupem, kdy je přístup umožněn pouze ze strany hlavního cirkulačního potrubí. Byly zde rovněž nalezeny indikace a to jak v ČR, tak i v zahraničí, proto je nutné se tomuto typu svarového spoje velmi podrobně věnovat.

Důležitým krokem pro získání co nejpřesnějších výsledků měření je vybrání optimální metody a zařízení. Mezi hlavní kontroly svaru kolektoru parogenerátoru patří v současné době impulsní odrazová metoda a jako dodatková je metoda phased array.

Tento příspěvek se zabývá prováděním UZ kontrol na zkušebních tělesech a jejich aplikací na svarových spojích na JE.

Klíčová slova: heterogenní svary, phased array, ruční kontrola, automatizovaná kontrola

PDF ke stažení zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Mikrostrukturní procesy doprovázející únavu materiálu (46x)
Pomocí rtg difrakce jsme sledovali změny, ke kterým dochází ve struktuře duralu během jeho cyklického zatěžování až do l...
Kontrola silnostěnného heterogenního svaru metodou Phased Array (34x)
Prezentace Jana Koláře (ČEZ, a.s.) ke stažení zde....
Projekt CANUT a automatizace NDT (32x)
V rámci projektu CANUT (Centrum pokročilých jaderných technologií) je řešena i automatizace nedestruktivního zkoušení so...