Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rosatom podepsal smlouvy o dostavbě maďarské JE Pakš

Rosatom podepsal smlouvy o dostavbě maďarské JE Pakš

Publikováno: 9.12.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Maďarská akciová společnost MBM Rozvoj JE Pakš-II a ruská akciová společnost NIAEP 9. prosince 2014 podepsaly tři smlouvy, které se týkají výstavby dvou bloků jaderné elektrárny s reaktory VVER-1200. Kontrakty podepsali generální ředitel MBM Rozvoj JE Pakš-II Šandor Nagy a první vice-prezident a zároveň ředitel moskevské pobočky NIAEP Vladimir Savuškin.

Klíčová slova: reaktor VVER-1200, Maďarsko, Rosatom, JE Pakš

Smlouvy upravují parametry projektování, organizaci dodávek a výstavby dvou nových bloků, stejně jako podmínky jejich provozu a oprav včetně zabezpečení čerstvého paliva a ukládání použitého paliva.

Nové bloky JE Pakš budou zajištěny ruským jaderným palivem od společnosti TVEL na dobu přinejmenším 20 let. Součástí kontraktu je také opce na prodloužení garantovaných dodávek ruského jaderného paliva až do konce termínu exploatace JE Pakš II.

Rusko a Maďarsko uzavřely 14. ledna 2014 smlouvu o spolupráci v oblasti mírového využití jádra, v jejímž rámci vybuduje Rosatom na JE Pakš dva nové bloky. JE Pakš je jediná jaderná elektrárna provozovaná v Maďarsku o výkonu 2 GW. Elektřina, kterou vyrábí, tvoří 42% maďarské spotřeby elektrické energie. Elektrárna je postavena podle sovětského projektu, všechny čtyři reaktory jsou typu VVER-440.

Na výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Pakš poskytne Rusko Maďarsku státní půjčku a vyhořelé jaderné palivo se bude transportovat zpět do Ruska.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 jsou za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...