Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Evropská komise povolila Maďarsku rozšíření jaderné elektrárny Paks!

Evropská komise povolila Maďarsku rozšíření jaderné elektrárny Paks!

Publikováno: 6.3.2017
Rubrika: Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události, Jaderné

(ČTK a Rosatom) - Evropská komise povolila Maďarsku rozšíření jaderné elektrárny Paks o dva další reaktory. Dostavbu mají provést a financovat Rusové. Komise již loni zastavila vyšetřování toho, že Maďaři zadali ruskému koncernu Rosatom zakázku na výstavbu nových bloků bez veřejné soutěže. Až dosud ale další vyšetřování zjišťovalo, zda vláda Viktora Orbána neporušuje unijní pravidla poskytování státní pomoci.

Stavba má být z větší části financována státním úvěrem od Ruska ve výši deseti miliard eur (270 miliard Kč). Nynější čtyři reaktory elektrárny Paks, uvedené do provozu v 80. letech, zajišťují zhruba polovinu maďarské výroby elektřiny.

Komise dnes oznámila, že dospěla k závěru, že maďarská finanční podpora pro stavbu dvou nových reaktorů (zvaná též Paks II) zahrnuje státní pomoc a že tuto podporu schválila podle unijních pravidel na základě maďarských závazků, že omezí narušení hospodářské soutěže.
"Maďarsko se rozhodlo investovat do stavby jaderné elektrárny Paks II, což je jeho právo podle unijních smluv. Úlohou komise je zajistit, aby narušení hospodářské soutěže na trhu energií v důsledku státní podpory bylo omezeno na minimum. Během našeho vyšetřování maďarská vláda poskytla významné závazky, které umožnily komisi schválení investice v rámci pravidel EU o státní pomoci," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.
Dosavadní vyšetřování zjistilo, že maďarský stát akceptoval nižší návratnost investice, než by učinil soukromý investor. Investice zahrnuje státní pomoc, objasnila EK. Unijní pravidla vyžadují, aby státní pomoc byla omezená a přiměřená ke sledovaným cílům, a tak se Maďarsko zavázalo, že případné zisky budou použity ke splácení investice či k běžným provozním nákladům, ale neposlouží k dalším investicím do elektrárny. Elektrárna Paks II bude také funkčně a právně oddělena od provozovatele dosavadní jaderné elektrárny Paks či jiných státních energetických podniků. Nejméně 30 procent elektřiny z Paks II se bude prodávat na otevřeném trhu, zbývající část produkce se bude prodávat transparentně a nediskriminačně v aukcích.
Rosatom vítá ukončení šetření Evropské komise ve vztahu k JE Paks II. Kirill Komarov to komentuje: „Výstavba dvou bloků v JE Paks je velmi významným projektem maďarsko-ruské spolupráce a je pro nás potěšením zahájit aktivní fázi jeho realizace. V Maďarsku budou postaveny nejmodernější ruské jaderné bloky, které patří do generace III+ a které splňují pofukušimské bezpečnostní požadavky a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Projekt Maďarsku zajistí nejen spolehlivý zdroj dostupné a ekologicky čisté elektřiny, ale navíc poskytne impuls k rozvoji tamního hospodářství, vytvoří nová pracovní místa a přinese zakázky pro místní průmysl."
Ruské reaktory typu VVER dnes patří k nejžádanějším na světě a Rosatom zaujímá první místo ve výstavbě jaderných bloků v zahraničí. Realizuje projekty výstavby 34 bloků ve 12 zemích světa: v Evropě, na Blízkém východě, v severní Africe a také v jihovýchodní Asii. Ke konci roku 2016 převyšovalo portfolio zahraničních zakázek Rosatomu na příštích deset let hodnotu 133 miliard dolarů.
Projekt rozšíření JE Paks získal v roce 2016 kladné hodnocení EIA a bylo zažádáno o schválení lokality dozorným úřadem. Hlavním úkolem letošního roku je připravit klíčovou fázi projektu, tedy výstavbu, která má začít v roce 2018.

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...