Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ŠKODA JS a.s uzavřela smouvu na modernizaci jaderné elektrárny Paks

ŠKODA JS a.s uzavřela smouvu na modernizaci jaderné elektrárny Paks

Publikováno: 4.3.2015, Aktualizováno: 11.3.2015 19:06
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

ŠKODA JS a.s., která je členem ruské skupiny OMZ, uzavřela se společností s MVM Paksi Atomerőmű kontrakt na modernizaci bezpečnostních systémů jaderné elektrárny Paks v hodnotě 1 miliardy korun.  Všechny 4 reaktory JE Paks byly vyrobeny na přelomu 70. a 80. let v dnešní společnosti ŠKODA JS, která také na stavbě jejích bloků zajišťovala šéfmontáž reaktorů.

Klíčová slova: ŠKODA, Paksi, jaderná elektrárna, reaktor

ŠKODA JS dodá v letech 2015 – 2019 nejprve projekty a řešení a potom systémy řízení pohonů (RRCS - Reactor Rod Control System)  a systémy řízení výkonu (RCS -  Reactor Control System). K rozhodnutí modernizovat systémy jaderné elektrárny vedla potřeba zajistit přechod ze zastaralého analogového systému původního ruského dodavatele z 80. let minulého století na moderní digitální.

ŠKODA JS prokázala svou kompetentnost pro modernizaci bezpečnostních systémů v české jaderné elektrárně v Dukovanech, kde dokončuje modernizaci na všech čtyřech blocích. Hlavním cílem je zvýšení jaderné bezpečnosti. Vytváří se tak i předpoklady pro prodloužení životnosti jaderné elektrárny.

Spolu se společností ŠKODA JS se i na projektu v Maďarsku podílejí další české firmy, například ZAT Příbram. Celkově je podíl českých a maďarských dodávek 80 % : 20 %.

Společnost  MVM Paksi Atomerőmű je provozovatelem JE Paks, jejím vlastníkem je MVM, která je obdobou českého ČEZu a je ve 100% vlastnictví maďarského státu. Jaderná elektrárna Paks (maďarsky Paksi Atomerőmű) je jedinou jadernou elektrárnou, nacházející se na území Maďarska, ale svými čtyřmi reaktory (VVER 440 typ 213) pokrývá téměř 40 % celkové výroby elektrické energie v zemi. Do provozu byla uvedena v letech 1982 – 1987.

Jan Stolár, tiskový mluvčí ŠKODA JS a.s. jan.stolar@skoda-js.cz  605 221 093

ŠKODA JS a.s., člen skupiny OMZ, stála u zrodu české a slovenské jaderné energetiky a je jednou z předních inženýringových a výrobních společností se zkušenostmi z výstavby a servisu jaderných elektráren s celosvětovou působností. Společnost Škoda byla založena roku 1859, do roku 1956 spadají počátky jejích aktivit v jaderné energetice. Za dobu své existence firma dodávala inženýring, zařízení a servis pro jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA a na Dálném východě. ŠKODA JS a.s. vyrobila a dodala 21 kompletních jaderných reaktorů typu VVER 440 a tři reaktory typu VVER 1000.

Spojené strojírenské závody (OMZ) a.s. - patří k čelným podnikům v oblasti těžkého strojírenství se zaměřením na inženýring, výrobu, prodej a servis zařízení pro jadernou energetiku, ropný a plynárenský průmysl, důlní techniku a rovněž na výrobu speciálních ocelí a poskytování průmyslových služeb. Výrobní kapacity OMZ jsou rozmístěny v Rusku i v České republice.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...