Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Škoda JS dokončila výrobu vnitřku reaktoru pro čínský Tchaj-šan

Škoda JS dokončila výrobu vnitřku reaktoru pro čínský Tchaj-šan

Publikováno: 7.3.2012
Rubrika: Tiskové zprávy

Dva měsíce před termínem dokončila plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, výrobu vnitřních částí jaderného reaktoru prvního bloku elektrárny Tchaj-šan v Číně. Vnitřní části reaktoru typu EPR (evropský jaderný reaktor o výkonu 1.600 MW) vyrobil podnik poprvé předloni pro třetí blok finské elektrárny Olkiluoto, řekl ČTK řekl Milan Kohout ze Škody JS. Hodnotu kontraktu podnik neuvedl, ale podle informací ČTK se pohybuje ve stovkách milionů korun.

"Znovu jsem se přesvědčil, že naši lidé mají potřebné schopnosti a znalosti, které mohou uplatnit při výstavbě nových jaderných bloků v ČR i v zahraničí. Daný projekt se stal ukázkou schopností společnosti nejen v oblasti výroby, ale i řízení a inženýringu," uvedl šéf představenstva a generální ředitel Škody JS Miroslav Fiala. Kontrakt na kompletní vnitřní části reaktoru EPR v Číně podepsal plzeňský podnik v květnu 2009. Dohodnutý termín dodání byl druhá polovina května 2012. "Ale podle návrhu zákazníka byl po důkladném rozboru všech výrobních činností a kapacitních možností pracovišť Škody JS dodací termín zkrácen o dva měsíce," řekl Kohout.
V Tchaj-šanu budou stát dva reaktory s kapacitou po 1,75 gigawattu; provoz elektrárny by podle plánů měl začít v roce 2014. Elektrárnu v Tchaj-šanu staví a bude provozovat společnost Taishan Nuclear Power Corp. V ní bude mít 70 procent domácí společnost China Guangdong Nuclear Power Corp a zbývajících 30 procent francouzský energetický gigant EDF, který elektrárnu v provincii Kuang-tung na jihu země buduje. Její náklady podle kontraktu z prosince 2009 dosáhnou asi 200 miliard Kč.
Škoda JS, kterou vlastní ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, utržila za předloňský rok téměř 4,6 miliardy Kč, meziročně o 17 procent více. Podnik s více než 1.100 zaměstnanci, jehož tři čtvrtiny produkce jdou na export, plánoval loni utržit 4,4 miliardy korun a hrubý zisk 711 milionů Kč, téměř dvojnásobný oproti roku 2010. Přes polovinu tržeb tvoří inženýring jaderných elektráren, 33 procent výroba jaderného zařízení a zbytek servis provozovaných jaderných zdrojů.
Inženýring reprezentuje hlavně dostavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce, tedy zakázka za více než deset miliard korun, a dále druhá etapa obnovy řídících a kontrolních systémů v Dukovanech za 4,5 miliardy Kč. Jaderným elektrárnám Dukovany a Temelín firma zajišťuje kompletní servis jaderných částí všech šesti bloků. Podnik, který má dohodnuté kontrakty za více než 14 miliard Kč, se navíc uchází o nové velké projekty na elektrárnách v Temelíně, Dukovanech a Jaslovských Bohunicích.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (74x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (45x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (38x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...