Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ Distribuce umožní připojování výroben ve středních Čechách, otevřela uzlovou oblast Milín

ČEZ Distribuce umožní připojování výroben ve středních Čechách, otevřela uzlovou oblast Milín

Publikováno: 4.11.2015
Rubrika: Tiskové zprávy, Rozvody energií

ČEZ Distribuce vychází vstříc požadavkům zákazníků na území Středočeského kraje (okresy Příbram, část okresu Benešov, Praha západ a Praha východ), které je napájené z transformovny Milín. S platností od1. listopadu v této lokalitě umožnila nově připojovat výrobny k distribuční soustavě, zatím do vyčerpání kapacity 10 MW.

Vzhledem k překročení limitních hodnot a nepovolenému přetoku výkonu do nadřazené soustavy byla oblast od roku 2009 uzavřena pro připojování zdrojů. Připojování výroben je na území těchto okresů limitována stávající kapacitou přenosové soustavy 220 kV a provozními možnostmi uzlové Oblasti Milín.

Společnost ČEZ Distribuce intenzivně jednala s provozovatelem přenosové soustavy, společností ČEPS, o možnostech a technických opatřeních, které by umožnily tuto oblast otevřít. Výsledkem společných jednání je uzavření smlouvy o navýšení rezervovaného výkonu pro lokalitu Milín,“ říká Radim Černý, člen představenstva ČEZ Distribuce.

Smlouva byla uzavřena v květnu letošního roku a zavazuje obě strany realizovat do září roku 2023 rozsáhlá technická opatření spočívající mimo jiné ve výstavbě nové rozvodny 400 kV Milín, zaústění vedení 400kVa propojení s rozvoden 400kV a 110kV.

První vlaštovkou je tak dílčí otevření oblasti pro připojení výroben zatím do vyčerpání celkové kapacity uzlové oblasti 10 MW. Již k 1. 7. 2015 ČEZ Distribuce podmíněně otevřela tuto lokalitu pro přijímání žádostí o připojení výroben k distribuční soustavě s termínem připojení po 1. 11. 2015. Současně s tímto krokem energetici zahájili realizaci dohodnutých technických opatření. Na straně ČEZ Distribuce byly provedeny úpravy zapojení distribuční sítě tak, aby došlo k navýšení spotřeby v uzlové oblasti Milín. Opatření bylo realizováno změnou provozního zapojení dvou transformátorů 110/22kV v transformovně Slapy a přepojením napájení části distribuční sítě 22kV z uzlové oblasti Řeporyje do uzlové oblasti Milín. Součástí opatření na hladině vysokého napětí je i doplnění dálkové ovládaných prvků pro zajištění bezpečného a spolehlivého provozu přepojených oblastí. Na straně ČEPS byly instalovány speciální prvky na měření oteplení vodičů na modernizovaných vedeních a aplikována metoda „Dynamického zatěžování“ (možnost více zatěžovat vodiče v závislosti na teplotě okolí a klimatických podmínkách).

ČEZ Distribuce, a. s., se sídlem v Děčíně provozuje na území České republiky vedení v délce 162 583 km s více jak 3,5 mil. odběrných míst. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech.

 

Partner rubriky Rozvody energií:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (593x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...