Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ŠKODA JS a.s. má za sebou další úspěšný rok

ŠKODA JS a.s. má za sebou další úspěšný rok

Publikováno: 4.6.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

K hranici pěti miliard korun se přiblížily tržby společnosti ŠKODA JS a.s. v roce 2012. Byl to již třináctý úspěšný rok v nepřetržité řadě za sebou.

Tržby za loňský rok dosáhly hodnoty 4,98 miliardy korun, z toho 56 procent připadlo na export. Objem nově přijatých zakázek byl bezmála 1,8 miliardy korun. „ŠKODA JS a.s. docílila v roce 2012 konsolidovaného zisku před zdaněním ve výši 310 milionu korun a čistého zisku ve výši 247 milionu korun,“ oznámil předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS a.s. Miroslav Fiala. Tyto příznivé výsledky znamenají splnění všech ukazatelů plánu stanoveného akcionářem společnosti.
 

Tržby za loňský rok dosáhly hodnoty 4,98 miliardy korun, z toho 56 procent připadlo na export. Objem nově přijatých zakázek byl bezmála 1,8 miliardy korun. „ŠKODA JS a.s. docílila v roce 2012 konsolidovaného zisku před zdaněním ve výši 310 milionu korun a čistého zisku ve výši 247 milionu korun,“ oznámil předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS a.s. Miroslav Fiala. Tyto příznivé výsledky znamenají splnění všech ukazatelů plánu stanoveného akcionářem společnosti.
Zhruba šedesáti procenty se na celkových tržbách podílel obor Investiční inženýring, a to především díky účasti společnosti ŠKODA JS a.s. na nejvýznamnějším investičním projektu na Slovensku – dostavbě 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce a rovněž na projektu „Obnova systému kontroly a řízení jaderné elektrárny Dukovany“. Rok 2012 byl dosud nejintenzivnějším obdobím z hlediska dodávek, projekčních a montážních prací. Díky úspěšné realizaci všech plánovaných činností byl loňský rok pro tento projekt rekordním i z hlediska tržeb. V příštím roce budou ukončeny práce na 3. bloku a celý projekt Obnovy systému kontroly a řízení bude ukončen na 2. bloku v roce 2016.

Dostavba 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín
Již čtvrtým rokem pokračuje výběrové řízení na dodavatele projektu „Dostavba jaderné elektrárny Temelín“. ŠKODA JS a.s. v roli lídra Konsorcia MIR.1200 usiluje o vítězství v tomto historicky největším investičním projektu České republiky. V červenci 2012 byly zadavateli tendru, společnosti ČEZ, a. s., předány nabídky všech účastníků. Nabídka Konsorcia MIR.1200 je postavena na osvědčené a prověřené technologii VVER, evolučně vylepšené, která je v provozu desítky let i v České republice v Dukovanech a Temelíně. Nabídka počítá s maximálním zapojením českého průmyslu s podílem dodávek a prací v objemu minimálně 70 procent.

ŠKODA JS a.s. se jaderné energetice věnuje více než půl století a zúčastnila se výstavby významné části jaderného ostrova všech českých a slovenských jaderných bloků. „Věřím, že získané zkušenosti i vynikající technické a bezpečnostní charakteristiky nabízeného projektu povedou k úspěchu v tendru. Jaderné bloky využívající technologii VVER patří k nejspolehlivějším jaderným elektrárnám na světě,“ dodal Miroslav Fiala.

Úspěchy v zahraničí
Firma loni pokračovala v dodávkách technologie VVER nejen pro české, ale také slovenské, maďarské a ukrajinské zákazníky – provozovatele jaderných elektráren. Vedle toho ŠKODA JS a.s. dokončila výrobu kompletu vnitřních částí reaktoru EPR pro 1. blok čínské jaderné elektrárny Taishan. V uplynulém roce rovněž vyrobila a začala instalovat zařízení pro vyvážení použitého paliva z nově budovaného bloku typu EPR jaderné elektrárny Flamanville. V tomto projektu je ŠKODA JS a.s. jediným přímým zahraničním dodavatelem společnosti EDF. Část montáže proběhla v roce 2012 a bude pokračovat až do konce roku 2014, kdy bude celý projekt uveden do provozu.

Kladné hospodářské úspěchy společnosti ŠKODA JS příznivě ovlivnily i firemní zaměstnanost. Počet pracovníků, který se v posledních čtyřech letech v souvislosti s velkými investičními projekty zvyšoval přibližně o 100 pracovníků ročně, se loni stabilizoval na počtu 1200 zaměstnanců.

ŠKODA JS a.s. – stála u zrodu české a slovenské jaderné energetiky, je jednou z předních inženýringových a výrobních společností se zkušenostmi z výstavby a servisu jaderných elektráren s celosvětovou působností. Společnost Škoda byla založena roku 1859, do roku 1956 spadají počátky jejích aktivit v jaderné energetice. V roce 2004 do společnosti vstoupil nový vlastník - ruská strojírenská skupina OMZ. Za dobu své existence firma dodávala inženýring, zařízení a servis pro jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA a na Dálném východě. Do dnešního dne ŠKODA JS vyrobila a dodala 21 kompletních jaderných reaktorů typu VVER 440 a tři reaktory typu VVER 1000.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (45x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...