Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rusko půjčuje Maďarsku 10 miliard euro na dostavbu JE Pakš

Rusko půjčuje Maďarsku 10 miliard euro na dostavbu JE Pakš

Publikováno: 1.4.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Mezi Ruskem a Maďarskem byla podepsána dohoda o Dohodu o úvěru na dostavbu JE Pakš. Agentuře Interfax to oznámil náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak. Finanční prostředky ve výši 10 miliard euro jsou poskytnuty na dobu 21 let.

Klíčová slova: JE Pakš, Maďarsko

Maďarsko začne splácet základ úvěru po uvedení nových bloků JE do provozu, nejpozději v březnu 2026. Úroková sazba úvěru od roku 2014 do okamžiku uvedení nových bloků do provozu tvoří 3,95 procenta.  Během prvních sedmi let splácení 4,5 procent, ve druhé sedmiletce  4,8 procent a ve třetí 4,95 procent. Splátky procent z úvěru budou hrazeny v letech 2025 až 2046.

Jak bylo již dříve oznámeno, počátkem března schválila vláda RF poskytnutí půjčky Maďarsku do výše 10 miliard euro na výstavbu pátého a šestého bloku jaderné elektrárny Pakš a jejich uvedení do provozu. V této souvislosti bylo pověřeno Ministerstvo financí RF, aby společně s Ministerstvem zahraničních věcí RF, Ministerstvem ekonomického rozvoje, Rosatomem a bankou VEB jednaly s maďarskou stranou a po dosažení dohody podepsaly jménem vlády RF smlouvu o poskytnutí úvěru.

Maďarský ministr ekonomiky Michal Varga o úvěru v televizi ATV prohlásil, že umožní Maďarsku ušetřit významné finanční prostředky díky tomu, že byly sjednány výhodné podmínky, takže vyjde levněji, než kdyby byl poskytován mezinárodními finančními strukturami. „Během celého smluvního období ušetří maďarská státní kasa 600 miliard forintů (přibližně 54 miliard korun),“ konstatoval Varga.

Varga dále zdůraznil, že maďarská vláda bude neustále kontrolovat, jestli ruská strana plní svůj závazek ohledně 40 procentní lokalizace výroby a v případě, pokud by náklady projektu převýšily dohodnutou úroveň nebo by lokalizace výroby nedosáhla určených 40 procent, může zasáhnout.

V současné době jsou na JE Pakš, která byla vybudována podle sovětského projektu, v provozu čtyři bloky o celkovém výkonu 2 000 MW s reaktory typu VVER. Maďarský parlament v roce 2009 schválil výstavbu dvou nových bloků. Tendr, jehož se kromě Rosatomu měly účastnit francouzská Areva a japonsko-americký Westinghouse, a který se měl uskutečnit nejdříve v roce 2011 a potom koncem roku 2012, nakonec vyhlášen nebyl. Letos v lednu podepsaly RF a Maďarsko dohodu o spolupráci v oblasti mírového využití jádra, která předpokládala výstavbu dvou bloků o výkonu 1000-1200 MW, včetně kontraktu na dodávky paliva a servisní služby.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (40x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...