Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    EGP INVEST, spol. s r.o. úspěšně dokončil druhou etapu prací na technickém projektu strojovny nejvýkonnějšího výzkumného jaderného reaktoru na světě MBIR

EGP INVEST, spol. s r.o. úspěšně dokončil druhou etapu prací na technickém projektu strojovny nejvýkonnějšího výzkumného jaderného reaktoru na světě MBIR

Publikováno: 17.9.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Konsorcium, ve kterém je zastoupena společnost EGP INVEST, spol. s r.o.  (EGPI) v září letošního roku, v naprostém souladu s časovým plánem projektu, předala státní ruské společnosti VNIPIET, která je součásti ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom, technický projekt strojovny nejvýkonnějšího jaderného výzkumného reaktoru na světě MBIR. Předání dokumentace se uskutečnilo v Sankt-Petěrburgu. EGPI společně s ruskou firmou TASMO a českou firmou ARPO, a.s. tvoří konsorcium, které bylo založeno speciálně pro realizaci zmíněného projektu.

Ve finální fázi realizace projektu zpracuje EGPI  3D-model strojovny. Technický projekt by tak měl být podle časového plánu ukončen do konce listopadu letošního roku. Celková cena kontraktu na vypracování projektové dokumentace strojního sálu reaktoru MBIR činí 2,5 milionu euro (přibližně 65 milionů korun).

„U nás v současné době pokračujeme v práci na vytvoření 3D-modelu strojovny (turbinového ostrova) a předpokládáme, že všechno zvládneme v dohodnutém termínu a v souladu s technickými požadavky objednavatele. Všichni členové našeho konsorcia – EGPI, ARPO a TASMO – mají zájem na tom, abychom po provedení expertizy celého technického projektu MBIR mohli pokračovat v práci na další objednávce v rámci uskutečnění tohoto projektu. Počítáme s tím, že tyto práce zahájíme v prvních měsících roku 2014,“ říká Jiří Holub, výkonný ředitel pro obchod a jednatel společnosti EGPI.

„Vysoce si ceníme kvalitu práce a spolehlivost našich partnerů ze společnosti EGP Invest. Svoji práci udělali dobře a včas, s upřímným zájmem na konečném výsledku. Počítáme s tím, že společnost EGP Invest dokáže zvítězit i v dalších tendrech na projektování jednotlivých systémů a budov mezinárodního výzkumného centra MBIR,“ říká Alexandr Tuzov, náměstek ředitele bloku pro inovační rozvoj státní korporace Rosatom, který je zároveň ředitelem projektu MBIR.

Společnost EGPI v rámci konsorcia zvítězila v kontraktu na vytvoření projektu strojovny reaktoru MBIR v mezinárodním tendru mimo jiné i proto, že má bohaté zkušenosti s prací na projektech pro jaderné elektrárny. Firma pracovala a i v současnosti pracuje pro JE Temelín, JE Mochovce, JE Jaslovské Bohunice a JE Dukovany.

Účast na realizaci tak významného mezinárodního projektu jako je MBIR podle slov ředitele společnosti a jednatele EGPI Petra Sláčaly zajišťuje jeho firmě z Uherského Brodu reference té nejvyšší úrovně. „Odvedená práce pro ruskou státní korporaci Rosatom je na libovolných trzích tím nejlepším doporučením. Pro nás je nesmírně důležité, že nám účast na podobných projektech umožňuje zabezpečit práci pro více než sto našich spolupracovníků, z nichž polovina je ve věku kolem 40 let,“ říká Petr Sláčala.


O společnosti EGP Invest

Společnost EGP INVEST, spol. s r.o., zajišťuje projektové práce a služby v oboru investiční výstavby, rekonstrukcí, modernizací a inovací staveb. Specializuje se především na oblast jaderné a klasické energetiky a na energetická díla z obnovitelných zdrojů. Své služby ale nabízí i v dalších oblastech (např. v oblasti petrochemie, průmyslové, vodohospodářské a občanské výstavby). Společnost byla založena v roce 1991 a ve své podnikatelské činnosti a výrobním programu navazuje na zkušenosti projektového střediska otevřeného v Uherském Brodě již v roce 1960. V roce 2009 se stala stoprocentní dceřinou společností ÚJV Řež, a.s. V současnosti zaměstnává 115 stálých pracovníků, jejichž průměrný věk dosahuje 41 let.

Multifunkční výzkumný reaktor na bázi rychlých neutronů MBIR

Projektování a výroba výzkumného reaktoru MBIR (o tepelném výkonu 150 MW), jehož spuštění je naplánováno na rok 2019ve městě Dimitrovgrad (Uljanovskaja oblast RF), má za cíl obnovit, modernizovat a rozšířit možnosti sítě výzkumných reaktorů.

Na reaktoru MBIR se kromě realizace širokého spektra výzkumných úkolů (výzkumy v oblasti uzavírání palivového cyklu a utilizace aktinidů z jaderných odpadů, výzkumy perspektivních palivových a konstrukčních materiálů, stejně jako nových a modifikovaných nosičů tepla, výzkumy chování paliva v nestacionárních a havarijních režimech provozu apod.) plánuje také výzkum a řešení aktuálních aplikovaných úkolů (výroba izotopů pro nejrůznější účely, získávání zkušeností ohledně modifikovaných látek, využití svazků paprsků neutronů pro medicínské účely, výroba tepelné a elektrické energie atd.).

V rámci projektu MBIR bude založeno Mezinárodní výzkumné centrum, jehož zakladateli budou Rusko, USA a Francie. Dohoda o založení tohoto centra byla podepsána v červenci letošního roku

Podle údajů Mezinárodní agentury pro atomovou energii je dnes po celém světě provozováno cca 240 výzkumných reaktorů. Dalších cca 360 reaktorů již bylo zastaveno a vyřazeno z provozu.

Největší počet provozovaných jaderných výzkumných reaktorů na světě je v Rusku (62), následují Spojené státy (54), Japonsko (18), Francie (15), Německo (14) a Čína (13). V České republice existují tři výzkumné reaktory – dva v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži a jeden školní reaktor VR-1 na ČVUT v Praze.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...